Jogerős: nem felel Oprea a motoros rendőr haláláért

Jogerősen felmentette szerdán a bukaresti ítélőtábla Gabriel Oprea volt belügyminisztert a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól a Bogdan Gigină közlekedési rendőr halálos balesetének ügyében.

Az ítélőtábla elutasította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) fellebbezését, és megerősítette a bukaresti törvényszék korábbi felmentő ítéletét.

Fotó: Agerpres

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) akkori főügyésze, Laura Codruţa Kövesi 2016 októberében kérte Klaus Iohannis államfő hozzájárulását, hogy a hatóság bűnvádi eljárást indíthasson Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter ellen. A politikust azért vádolták meg gondatlansággal Bogdan Gigină motoros rendőr halálának ügyében, mert a belügyminiszter azon konvoját felvezetve szenvedett halálos balesetet 2015-ben, amelyet Oprea a hatáskörével visszaélve rendelt el magának. Ráadásul arra utasította a rendőröket, hogy nagy sebességgel hajtsanak, részben ez vezetett a halálos kimenetelű balesethez, amelynek bekövetkeztekor a motoros rendőr 84 kilométeres óránkénti sebességgel haladt az eső és a sötétség miatt gyenge látási viszonyok között, érvelt a DNA.

Az ügy következtében Gabriel Oprea 2016 szeptember 26-án mondott le szenátori mandátumáról, ezt megelőzően, szeptember 19-én a felsőházbeli kollégái mentelmi jogának megvonása ellen szavaztak.

Agerpres