Jogerős: le kell venni a zászlókat a városházán

De nem hagyják annyiban – reagált a városháza.
Fotó: archív/Pál Edit Éva

Kénytelenek tiszteletben tartani a bírói döntést, és mihelyt kézhez kapják az indoklást, eltávolítják a kérdéses zászlókat, de nem hagyják annyiban a dolgot – tudtuk meg a polgármester nevében tájékoztató Ember Attilától, a városháza referensétől, aki hozzátette: megvizsgálják a törvényes lehetőségeket, és amint találnak megoldást, tájékoztatják a nyilvánosságot.

Mint korábban kiderült, jogerős bírósági ítélet kötelezi Székelyudvarhely polgármesterét arra, hogy eltávolítsa a városháza homlokzatáról, illetve helyiségeiből a székely zászlót és a város lobogóját.

Fellebbviteli bíróságként a Marosvásárhelyi Ítélőtábla kedden tárgyalta az ügyet, és megerősítette az alapfokú döntést, amelyet 2018 márciusában hozott a Hargita megyei törvényszék, a Dan Tanasă egyesülete (ADEC) által indított perben.

Az indoklás szerint más országok (sic!) lobogóit csak a román zászlóval együtt, hivatalos látogatások vagy ünnepségek alkalmával szabad kitűzni, ezért kell levenni a székely zászlót. Székelyudvarhely zászlaját pedig hiába fogadták el 1993-ban az akkori jogszabályoknak megfelelően, a törvényszék szerint a 2015. évi zászlótörvényt kell alkalmazni, amelynek értelmében a kormány előbb jóvá kell hagyja.