Jogerős: a magyar zászlónak mennie kell a városházából

A Bukaresti Táblabíróság szerdán végérvényesen elrendelte a magyar zászlók eltávolítását a városháza polgármesteri irodájából, tanácsterméből és valamennyi helyről, ahol az intézményben ki vannak tűzve – tájékoztat az MTI.

A fellebbezési testület ezáltal megerősítette az elsőfokú döntést, amelyet a Bukaresti Törvényszék hozott 2020 júniusában, miután Dan Tanasă – jelenleg az AUR parlamenti képviselője – az egyesülete (ADEC) nevében 2019 végén pert indított a polgármesteri hivatal ellen. Egyébként a vesztes félnek 4.000 lejes ügyvédi díjat is kell fizetnie a felperesnek.

A város jogilag azzal védekezett, hogy a kifogásolt szimbólumokat nem olyan helyekre tették, amely nyilvános helyiségnek minősülne a törvény értelmében. Sem a tanácsterem, sem a polgármester irodája nincs állandó jelleggel nyitva, érvelt az elsőfokú döntéskor Venczel Attila főjegyző, aki szerint nem vonatkozik ezekre a zászlótörvény azon előírása, amely a más állami lobogók kihelyezését korlátozza. A védelem másik pillére, miszerint a testvértelepülésektől ajándékba kapott zászlókról van szó, is elesett. A bírósági ítélet szerint csak a magyar jelképeket kell eltávolítani, a többi testvérvárostól kapott zászlót – a lengyelországit, a szlovákiait – nem.

Az ADEC 2019-ben a székely zászlót és a városzászlót is peres úton távolíttatta el a városháza homlokzatáról, és azért is bepanaszolta a polgármesteri hivatalt, mert az Udvarhely Napok plakátján csak magyarul jelent meg az esemény neve. Utóbbi keresetét azonban mind a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), mind a bíróság elutasította, írja még az MTI.