Jó pénzért adták az oltásigazolást a határnál

Harminc napos előzetes letartóztatási parancsot adott ki a Szatmár megyei törvényszék annak a két egészségügyi asszisztensnek a nevére, akik a gyanú szerint hamis oltási igazolványokat állítottak ki a petei határátkelőnél létrehozott oltóközpontban.

Az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) többrendbeli vesztegetés elfogadásával, hamis okiratok kiállításával és számítógépes csalással vádolja Daniela-Ioana Hoblea egészségügyi asszisztenst, a petei oltóközpont munkatársát, valamint Marc Ilieş és Horea Buriceanu orvosírnokokat. A DNA szerint az említett személyek rendszeresen állítottak ki oltási igazolványokat az európai Covid-igazolvány megszerzése érdekében anélkül, hogy az oltást valóban beadták volna.

Bűnrészességgel vádolják Voichiţa-Camelia Sim orvosi asszisztenst, a Bihar megyei egészségügyi igazgatóság (DSP) alkalmazottját, valamint egy további személyt. Őket is előzetes letartóztatásba helyezték.

Azok, akik oltás nélkül akartak hozzájutni a zöldigazolványhoz, többek közt Voichiţa-Camelia Sim orvosi asszisztenssel, a Bihar megyei DSP alkalmazottjával vették fel a kapcsolatot, ő volt az egyik közvetítő személy. A gyanúsítottak a 250-300 eurós összegért cserébe feltöltötték az „ügyfelek” adatait az országos oltási jegyzékbe (RENV), anélkül, hogy az oltást beadták volna.

Olyan is előfordult, hogy az „ügyfél” meg se jelent az oltóközpontban, csak elküldte személyi adatait, és a pénz ellenében így is megkapta a hamis oltási igazolványt. Miután felvételt nyertek az oltottak elektronikus jegyzékébe, az „ügyfelek” le tudták tölteni maguknak az európai Covid-igazolványt anélkül, hogy be lettek volna oltva, írja az Agerpres.