Jó hír Adrian Năstase rajongóinak

Helyt adott kedden a legfelsőbb bíróság Adrian Năstase rehabilitációs kérelmének, így a volt kormányfőt megilletik azok a jogok, amelyektől feltételes szabadlábra helyezésekor eltiltották.

Kiemelt fotó: Octav Ganea / Inquam

Adrian Năstasét a börtönbüntetése egyharmadának letöltése után helyezték feltételesen szabadlábra 2014 augusztusában. A volt kormányfőt korábban összevontan négy és fél év szabadságvesztésre ítélték az úgynevezett Zambaccian-ügyben és a Minőség trófeája ügyben. Feltételes szabadlábra helyezésekor több jogától – többek között a választhatóság jogától – eltiltották.

Az ítélet nem jogerős, írja az Agerpres.

Az 1950-ben született Adrian Năstase nemzetközi jogász, egyetemi tanár, román szociáldemokrata politikus, 2001 és 2005 között a PSD elnöke, 2000 és 2004 között Románia miniszterelnöke volt. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2005-ben kezdett nyomozni utána, illegális kampányfinanszírozás gyanúja miatt.

Az első jogerős ítélet, a Minőség trófeája ügyben 2012-ben született, ekkor két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A június 20-ai letartóztatása külön port kavart, azóta is tisztázatlan, hogy valóban öngyilkosságot kísérelt-e meg a saját pisztolyával. Alig nyolc hónap után, 2013 márciusában feltételesen szabadlábra helyezték. A második elmarasztaló döntés, a Zambaccian-ügyben 2014 januárjában született, zsarolásért és kenőpénz elfogadásáért, négy év letöltendő börtönbüntetésre és 400 ezer eurónak megfelelő vagyonelkobzásra ítélték.