Jó hír a munkaadóknak

Egyszerűsített módszerrel juthatnak hozzá a cégek ahhoz a pénzügyi alaphoz, amit az állam bocsát rendelkezésre a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak – mondta el pénteki sajtóértekezletén Violeta Alexandru munkaügyi miniszter.

A kifizetésre a korábbi 30 helyett legtöbb 15 nappal azután kerül sor, hogy benyújtották a megfelelő dokumentumokat a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek (AJOFM) megyei kirendeltségeihez.

Azoknak a vállalkozóknak, akiknek részben vagy egészben fel kellett függeszteniük tevékenységüket a szükségállapot miatt, vagy bevételeik jelentősen (legalább 25%-al) visszaestek a koronavírus-járvány következtében, egy kérést és egy egyszerű nyilatkozatot kell benyújtaniuk, amelyhez csatolják azon munkavállalók névsorát, akiket kényszerszabadságra küldtek.

A tárcavezető arra ösztönzi a vállalkozókat, hogy már most állítsák össze a március 16-a és 31-e közötti időszakra vonatkozó dokumentációt, hogy azt április első napjaiban benyújthassák az ügynökséghez.

A miniszter hangsúlyozta: a vállalkozóknak nem kell saját alapokból megelőlegezniük a kifizetést, a juttatást közvetlenül az ügynökség által utalt összegből fizethetik.

A támogatás a szükségállapot idejére vonatkozik, amelyet március 16-án harminc napra rendeltek el, és amelyet a helyzet alakulásának függvényében meghosszabbíthatnak – írja az Agerpres hírügynökség.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 27-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!