Jó befektetést ígérnek, aztán lehúznak

Az idén több bejelentés érkezett a Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség Bűnügyi Nyomozó Szolgálatához olyan személyekről, akik befektetési ajánlatokkal csalják el mások pénzét, írják a megyei rendőrség közleményében. A veszteségek 1.017 RON-tól 176.516 RON-ig terjednek, de általában 10.000 RON fölött vannak.

Jelenleg több bűnügyi kivizsgálás zajlik más intézményeknél olyan Hargita megyei személyek feljelentése alapján, akiket ezeken a felületeken 20 és 800 ezer lej értékben megkárosítottak.

Hogyan működik?

Az áldozatokat a Facebookon elhelyezett hirdetésekkel verik át, amelyek rövid időn belül magas jövedelmet ígérnek. Az érdeklődőket egy másik weboldalra irányítják át, ahol azok rendszerint regisztrálnak nevükkel, telefonszámukkal és e-mail címükkel.

A regisztrációt követően ismeretlen személyek lépnek kapcsolatba velük WhatsAppon keresztül, akik egy befektetési platform képviselőinek adják ki magukat, és különböző összegek befektetéséről győzködik az áldozatokat, heti 20-25%-os nyereséget ígérve nekik. Az úgynevezett befektetések általában ismert vállalatok (Tesla, Amazon, Romgaz, Hidroelectrica stb.) részvényeinek vagy kriptovaluták vásárlásából állnak.

Az áldozatok bizalmának elnyerése érdekében a csalók kezdetben kisebb összegeket utalnak át befektetési nyereségként. Később az áldozatokat ráveszik, hogy telepítsenek AnyDesk vagy TeamViewer alkalmazásokat a személyes telefonjukra, amelyekkel úgy manipulálják a tranzakciókat, hogy az áldozatok azt higgyék, hogy befektetésükkel nyereséget termelnek.

Ezen alkalmazások telepítésével az áldozatok hozzáférést biztosítanak a telefonjukon, táblagépükön vagy akár laptopjukon lévő adatokhoz, így a csalók bármilyen tranzakciót elvégezhettek az áldozatok bankszámlájáról. Az esetek túlnyomó többségében a sértett számláján lévő összes pénzt ellopják az állítólagos brókerek.

Amikor a károsultak kérik befektetéseik visszaszolgáltatását, a brókerek késleltetik a műveletet, mindenféle pénzügyi okokat kitalálva arra, hogy miért nem utalják át a pénzt, ráadásul további összegeket követelnek jutalékok és különböző díjak (átváltási, átutalási) formájában.

Mire figyeljen?

Annak érdekében, hogy elkerülje a hasonló eseteket, a Hargita megyei rendőrök a következőket ajánják:

Az online kereskedés során történő csalás elkerülése

és a kellemetlen helyzetek megelőzése érdekében azt is javasolják, hogy vizsgálja meg a kérdéses weboldalakat: a csalók oldalai általában nem sok elérhetőséget tartalmaznak, csak egy e-mail címet mondjuk, és sok a nyelvhelyességi hiba. Azok, akik ilyen oldalakon termékeket árulnak, előre pénzt kérnek. Ebben az esetben, bár a fizetés megtörténik, a termékek soha nem jutnak el a vevőhöz. Ezért ajánlatos utánvétellel vásárolni az interneten. Próbáljon olyan oldalakról vásárolni, amelyeket ismer, he nem ismeri, ellenőrizze a véleményeket, és mindig tartsa meg a fizetési bizonylatot.

Soha ne adjon át banki adatokat (bankszámla, bankkártya) vagy személyazonossági adatokat idegeneknek és megbízhatatlan weboldalaknak telefonon vagy laptopon keresztül!

Az következők mind bűnözők által eddig csalásra használt platformok: http://certainvest.io/ ; http://clair.capital ; https://clairtrade.pro/ ; https://merricksinvest.cc ; https://my.wizzcapital.net ; https://genoxinvest.cc ; https://giscapital.co ; https://giscapital.word ; https://g-c.trade ; https://ltrust.trade/ ; https://trustlion.pro; https://trade-union.pro/ ; https://importcapital.co/ ; https://influxfinance.pro ; https://meteortrade.co ; http://meteortrade.pro ; https://ufinacapital.ro https://foruscapital.io. De a lista folyamatosan változik, hívják fel a figyelmet, némelyikük már nem aktuális, és újak is jelennek meg.