Jó az idő, újra dolgoznak a Bethlenfalvi úton

December végén a téli hidegek miatt abba kellett hagyni, de a jó időnek hála, a múlt héten újra neki tudtak fogni a munkálatoknak a kivitelező cégek a Bethlenfalvi úton és a Győzelem utcában – erősíti meg a Székelyudvarhelyi Mobilitási Projekt Facebook-bejegyzésében közétett hírt Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője. 

Fotó: Hodgyai-Lőrincz Eszter

A Bethlenfalvin

két kivitelező dolgozik jelenleg, az ING Service és a Multipland. A járda alapozása és a szegélykövek letétele zajlik az első szakaszon, a Kis Szent Teréz Plébániától a terelő úti jelzőlámpa utáni barkácsboltig. Illetve a második szakaszon a barkácsbolttól körülbelül az Akácfa utcáig, itt az egyik oldalon már megvan a járda, most csinálják meg a másik oldalon is. Voltaképpen annyira készítik most el a járdákat mindkét szakaszon, hogy már csak az aszfalt kelljen rájuk.

„Az útfelületnél más a téma, ott még nagyon sok munka van hátra”, tudtuk meg. A Kauflandnál lévő körforgalomtól a terelő úti jelzőlámpáig kicserélte a vízvezeték rendszert a Harvíz. „Ott még marni kell, ott még alapozni kell.” Ehhez képest a barkácsbolttól egészen a város végéig az alapréteg megvan, magyarázta a sajtószóvivő. Hozzátette, ugyanerre a szintre kell eljutni a körforgalomtól egészen a barkácsboltig az útfelülettel és akkor az egészre jön még rá a kopóréteg. 

Mivelhogy a Bethlenfalvi út egészéről hiányzik még egy kopóréteg, azért tűnnek túl magasnak a járdaszegélyek, az fogja kiegyenlíteni a különbségeket, pótolni azokat a részeket, ahol esetleg kipercent az alaprétegből. Az egy teljesen más összetételű aszfalt, mint ami most le van terítve.

A sajtószóvivő azt nem tudta megmondani, hogy mikor készül el az út, mivel minden attól függ, hogy mikor lesz olyan idő, hogy az aszfaltkeverő állomások elkezdjék a termelést és legyen melegaszfalt, ami kell a még aszfaltozatlan szakaszra, a járdákra és az lesz majd a kopóréteg is. Az ideális az lenne, hogy mire elindul a termelés minden olyan szintre kerüljön, hogy lehessen teríteni az aszfaltot, mondta el Zörgő Noémi. 

Ezzel párhuzamosan a Viaduct dolgozik

a Győzelem utcában.

A kétharmada van meg az utcának, a felső részen, ami a Lakatosok utcával (ami már kész van) fogja összekötni azt, ott dolgoznak szintén a járdával.

Mindezek fényében forgalomkorlátozásokra kell számítani a következő időszakban – írja Facebookon a Székelyudvarhelyi Mobilitási Projekt.

A nagy mobilitási projekt néven elhíresült Európai Uniós pályázatból finanszírozott útjavítások tavaly augusztusban kezdődtek el. A projekt 18 utca felújítását célozza, és 2023 decemberére kellett volna befejeződjön. Ám ez tekintve, hogy múlt márciusban írták alá a kivitelezési és a végrehajtási tervet, nem igazán volt tartható határidő. Végül a projektet sikerült átütemezni, így 2026 decemberére kell teljesen kész legyen. 

A projektből a város önrésze 8 százalék, a maradék 92 jön az EU-tól. A szerződött finanszírozási keret 47.471.000 lej volt még annak idején, ez az összeg a legutóbbi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint már 65 millió lejre rúg.