Jelezd, ha jogosult vagy az olcsóbb áramra

A háztartási fogyasztók nagy része automatikusan a 2022-es ársapkával jut hozzá az újévben is a villamos energiához, de vannak kivételek, tájékoztat az Agerpres.

2023. január elseje és 2025. március elseje között a háztartási fogyasztó:

A felsorolt esetekben automatikusan, a fogyasztás alapján alkalmazzák a különböző árakat.

A fogyasztás mértékétől függetlenül

a legalacsonyabb, 68 banis díjszabásra jogosultak

ha nem mulasztják el, hogy az adott körülményről saját felelősségre tegyenek nyilatkozatot a szolgáltatónál. Az Electricánál ezen az oldalon lehetséges ezt megtenni, más szolgáltató esetében érdemes a postaládát/emaileket megnézni vagy rákeresni annak honlapján.

Nem háztartás?

1 lejt fizetnek kilowattóránként az elfogyasztott árammennyiség 85 százalékáért a következő kategóriák: kis és közepes vállalatok, a közüzemi szolgáltatók, a bukaresti metróvállalat, a szállításügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó repülőterek, az élelmiszeripari, a mezőgazdasági és a halászati vállalatok, a közintézmények, az egyházi intézmények, a megyei és helyi önkormányzatok vállalatai, az önálló ügyvitelű társaságok és az országos kutatóintézetek. Ezek a fogyasztók a felhasznált árammennyiség fennmaradó 15 százalékáért 1,3 lejt fizetnek kilowattóránként.

A kórházak, oktatási intézmények, bölcsődék és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények számára fogyasztástól függetlenül kilowattóránként 1 lej lesz a villamos energia díja.