Jelentősen nő a temetkezési segély

Nőtt az állami temetkezési segély értéke, miután az erre vonatkozó törvénymódosítás megjelent a Hivatalos Közlönyben pénteken. Ezer, illetve ötszáz lejes növekedést jelent a korábbi értékekhez képest – tájékoztat a Maszol hírportál.

Az új szabályozás értelmében a munkaviszonyban állt vagy nyugdíjazott elhunytak után az állam 5 163 lejes támogatást nyújt, a korábbi 4 162 lejhez képest. Ezt a segélyt egyetlen személy igényelheti: a túlélő házastársa, gyermeke, szülője, gyámja vagy bárki, aki iratokkal tudja bizonyítani, hogy fedezte az elhalálozással járó költségeket.

Egy biztosított személy családtagjának elhalálozásakor a folyósított segély értéke 2 582 lej, ami korábban 2 081 lej volt. Ez az összeg akkor jár, ha olyan rokon hunyt el, aki nem volt sem biztosított, sem nyugdíjas. A következő kategóriák jöhetnek szóba: házastárs, bármelyik házastárs szülője és nagyszülője; saját, örökbefogadott vagy nevelt gyermek, aki még nem töltötte be a 18 évet, vagy a 26 évet (ha folytatta tanulmányait), illetve kortól függetlenül, ha az eltartási idő alatt vált munkaképtelenné.

A pénzösszeget 2018 óta minden esetben a nyugdíjpénztár fizeti ki.