Jelentősen megdrágult a szemétdíj Udvarhelyen

2015 óta változatlan volt a díjszabás. Ezek az új árak.
Archív fotó.

A székelyudvarhelyi tanács augusztusi határozatának megfelelően október elsejétől emelt árakkal dolgozik az RDE Harghita szemétszállító vállalat. Az áremelést több tényező is indokolta – olvasható a cég által csütörtökön kiküldött közleményben.

A háztartási hulladék elszállítása személyenként 2,62 lejjel nő, az új ár tehát fejenként 9,87 lej, ami egy négyfős háztartásban hozzávetőlegesen 40 lejt, azaz tíz lejjel jelent többet a korábbinál.

A jogi személyeknél jóval jelentősebb az áremelés: köbméterenként ezentúl 115,11 lejt kell fizetniük, a korábbi 83,05 lej helyett.

Ugyanez az egységár érvényes a magánszemélyek által is bérelhető, öt köbméteres konténerre, amely 575,55 lejbe kerül a korábbi 415,25 lej helyett. Ezeket három munkanapra adják ki, és minden plusz nap után 20 lejt kell fizetni.

A cégek számára elérhető egyköbméteres konténer bérlése változatlanul 53,50 lej havonta, és minden ürítéskor a megemelt egységárat (115 lejt) kell kifizetniük.

A többlethulladék és a lebomló (zöld) szemét elszállítására külön igényelhető 120 literes (max. 15 kg-os) zsákok ára megduplázódott, ezentúl 9,87 lejt kell fizetni értük. Az építkezési törmelékre kérhető 80 literes raffiazsákok ára változatlan: 6 lej darabja. A vegyes hulladéknak megvásárolható kukák ára is ugyanannyi maradt: a 120 literes 136,85 lej, a 240 literes 223,72 lej.

Miért is?

Az áremelést a szolgáltató azzal indokolja, hogy a díjszabása 2015 óta változatlan volt, miközben a minimálbér jelentősen megnőtt, vele együtt a cég személyzeti költségei is. Ráadásul 2019 januárjától minden tonna vegyes hulladék után 30 lejt kell befizetnie a cégnek az országos környezetvédelmi alapba. Mivel ez az egységár 2020-tól 80 lejre nő, újabb áremelésre lehet számítani, viszont abban bíznak, hogy a szelektív hulladékgyűjtés jelentősen csökkenti majd a lerakott szemét mennyiségét, ami után az említett illetéket fizetni kell.

A kertes házak lakói számára továbbra is ingyenesen adják a zsákokat a szelektív gyűjtéshez, a tömbháznegyedekben pedig hamarosan elkezdik a gyűjtőpontok átalakítását. Reményeik szerint év végéig a város minden pontjában beindulhat az újrahasznosítás.