Járványügyi vészhelyzetet hirdettek ki az országban

Járványügyi vészhelyzet van jelenleg Romániában, mivel az elmúlt időszakban, három egymást követő héten folyamatosan nőtt a légúti megbetegedések és az influenzás esetek száma – jelentette ki csütörtökön Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Idén néhány héttel korábban elkezdődött az influenza-időszak, az egészségügyi hatóságok arra számítanak, hogy január 15-e és február 10-e között tetőzik a járvány, majd elkezd csökkenni a légúti megbetegedések, köztük az influenzás esetek száma is.

A Népegészségügyi Intézet (INSP) legutóbbi jelentése szerint december 19–25. között 140.688 akut légúti betegséget jegyeztek az országban, azelőtti héten pedig 101.059-et. A klinikai esetek száma 2.865, illetve 1.644 volt a két említett héten.

Viszlát korona, helló influenza?

A december 26-a és január 1-je közötti héten megvizsgált minták 37 százalékában mutatták ki az influenzavírus jelenlétét, míg egy héttel korábban 32 százalék volt a pozitivitási ráta.

Két személy elhunyt influenzában, köztük egy 25 éves bukaresti nő, akinek nem voltak más betegségei és nem volt beoltva influenza ellen. A másik halálos áldozat egy 50 éves, szintén bukaresti nő. Ő sem kapta meg az influenza elleni oltást, és egyéb betegségekben is szenvedett, a nő az A típusú influenza H1-es altípusával fertőződött meg a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ közlése szerint.

Hargita megyében 

a legtöbb légúti megbetegedést a december 12–18 közötti időszakban jelentették a családorvosok, legalább 1.798-at. Ez az adat viszont nem tekinthető teljesnek, mivel a családorvosok csak egy része jelentette le a pácienseket. 

A tüdőgyulladások száma viszont alacsonyabb volt ekkor, mint a december 26–január 1-jei periódusban, amikor összesen 113 tüdőgyulladásos beteget jelentett le a családorvosok egy része, ebből 7 személyt kórházba kellett beutalni. A légúti megbetegedések száma ebben az időszakban 1.161 volt megyeszinten, és 3 influenzás beteget jelentettek le – közölte kérdésünkre az adatokat a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság munkatársa. 

Lesznek-e korlátozások?

Rafila elmagyarázta, azért nem hirdetnek járványhelyzetet, mert ez a koronavírus-járvány idején alkalmazott korlátozó intézkedések újbóli bevezetését tenné szükségessé, ami most nem időszerű.

„Az egészségügyi minisztérium a gazdaság és a társadalom normális működését helyezi előtérbe, nem kívánja újból bezárni az iskolákat és bevezetni a karantént. Nem drámai a helyzet, ez egy olyan helyzet, amelyre ebben az időszakban még nem volt példa” – jelentette ki az egészségügyi miniszter. Korlátozások bevezetése helyett inkább 

ajánlásokat fogalmaztak meg a lakosságnak.

Alexandru Rafila rámutatott, a légúti megbetegedések ellen is a koronavírus-járvány idején javasolt intézkedésekkel lehet a leghatékonyabban védekezniEszerint be kell tartani az alapvető higiéniai szabályokat, kerülni kell a zsúfolt helyeket, a forgalmas helyeken pedig – főleg zárt terekben – javasolt a védőmaszk viselése

A légúti megbetegedés első tüneteinek jelentkezésekor a beteg vegye fel a kapcsolatot a családorvosával és kövesse az utasításait. Ugyanakkor az összes megyében jelenleg is működő állapotfelmérő központokhoz is lehet fordulni.

Az iskolákban javasolják a napi szintű szűrést, a védőmaszk viselését, a gyakori kézfertőtlenítést és a szellőztetést. A miniszter ajánlása szerint, ha egy gyereknél légúti fertőzés tüneteit észlelik, értesíteni kell a szülőt vagy a gyámot. Emellett az oktatási intézményeknek kötelező tájékoztatniuk az iskolások, óvodások szüleit vagy gyámját az influenza és más légúti fertőzések tüneteinek felismeréséről, hogy az egészségügyi minisztérium útmutatójának megfelelően naponta elvégezzék az otthoni szűrést, mielőtt a gyermek belép a közösségbe. .

A légúti fertőzéssel beutalt betegeket kezelő kórházaknak gondoskodniuk kell arról, hogy legyen megfelelő készletük vírusellenes gyógyszerekből, védőfelszerelésekből és fertőtlenítőszerekből. A kórházakban alkalmazott intézkedésekről az intézmény menedzsere dönt a megyei egészségügyi igazgatósággal való egyeztetés után. A kórházmenedzser javaslatot tehet a személyzet napi szintű szűrésére, illetve a maszkviselésre, főleg a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő egészségügyi alkalmazottak esetében. Emellett indokolt esetben a látogatási idő korlátozását vagy a látogatások felfüggesztését is elrendelheti a kórház vezetője – magyarázta Rafila.

Székelyudvarhelyen 

továbbra is működik a covidos állapotfelmérő központ, de az utóbbi két hónapban nem volt páciens – mondta el Zörgő Noémi, a városi kórház sajtószóvivője.

Azzal kapcsolatban, hogy van-e érvényben bármiféle korlátozás a székelyudvarhelyi városi kórházban, a sajtószóvivő elmondta, „egyelőre nincs változás, ugyanazok a szabályok vannak érvényben, mint korábban”. 

Eszerint kötelező a maszk használata a látogatásakor, ajánlott rövid ideig látogatni a beteget, és ajánlott, hogy a beteghez egyszerre csak egy látogató menjen.