Járnak le az uniós oltásigazolványok

Február elsejétől új szabályozás lép érvénybe a zöldigazolványra nézve az Európai Unió területén – közölte honlapján az Európai Bizottság.

A határátkelésnél a beoltott személyek zöldigazolványa keddtől csak akkor elfogadható, ha legfennebb 270 napja állították ki, vagyis február elsején már nem fogadják el azokét, akik 2021. május 8-a előtt kapták be az utolsó adagot.

A zöldigazolvány meghosszabbítása az emlékeztető oltás felvételével lehetséges, egyelőre nincs leszögezve ennek időtartama, mert nincs elégséges információ a védettségre nézve.

Ami az országon belüli szabályokat, korlátozásokat illeti, Raed Arafat államtitkár azt közölte, hogy hamarosan Románia is alkalmazni fogja az európai szabályt, így egy adott ponton kérni fogják a tesztet vagy az emlékeztető oltást azoktól, akiknek beoltottsága meghaladja a kilenc hónapot. Erről még döntést kell hoznia a kormánynak, addig érvényes marad minden igazolvány, az utolsó dózis napjától függetlenül. Tehát a romániai jogszabály meghozataláig az uniós norma szerint már lejárt zöld igazolvánnyal még lehet látogatni a vendéglőket, éttermeket, intézményeket.

Európai Bizottság, Biziday