Jár neked a támogatás?

Fotó: Ilyés Zalán / archív

1,8 milliárd eurót szán idén a kormány a kiszolgáltatott kategóriába tartozó személyek támogatására az európai beruházások és projektek minisztériumán keresztül — írja a news.ro a minisztérium közleményére hivatkozva. 

Az európai alapokból finanszírozott támogatások között alapvető élelmiszer- és melegétel-utalványok, a gyermekek számára iskolai felszerelésekre szóló utalványok, újszülötteknek szánt csomagok és az energiaszámlák kiegyenlítésére nyújtott támogatás is szerepel – sorolta Marcel Boloș, az európai beruházásokért és  projektekért felelős miniszter. A cél a mélyszegénység csökkentése és a társadalmi összetartás növelése.

Beszállnak az energiaszámlákba

Körülbelül 4 millió rászoruló romániai lakos részesül energiaár-kompenzációs támogatásban, 1.400 lej értékben. Az energiakártyák villany, gáz és központi fűtésszámlák, gázpalack, tűzifa, fűtőolaj, fapellet és egyéb fűtőanyagok kifizetésére használhatók, aktuális vagy elmaradt számlákat lehet fizetni velük.

A támogatás 2023. december 31-ig használható fel, és két részletben utalják ki. Eszerint 700 lejt februárban, a januári-júniusi időszakra biztosítanak, majd szeptemberben újabb 700 lejjel töltik fel az energiakártyákat, amelyeket február 1-jén kezdett el kiosztani a Román Posta, és 20-ától lehet használni azokat.

Támogatásban részesülhetnek a 60 év fölötti, 2.000 lej alatti jövedelmű nyugdíjasok, a rokkantnyugdíjasok, akiknek szintén nem haladja meg a 2.000 lejt a jövedelmük, a súlyos vagy közepesen súlyos fogyatékkal élő személyek, akik havi jövedelme legfeljebb 2.000 lej, a családtámogatásban részesülő családok, a szociális segélyben részesülő családok, ahol az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a 2.000 lejt.

Élelmiszerbe és meleg ételbe pótolnak

Tavaly mintegy 2,5 millió, anyagi nélkülözésben élő romániai lakos kapott szociális utalványt  a Támogatás Romániáért programban, összesen 1.000 lej értékben.

Az intézkedés 2023-ban is folytatódik, kéthavonta, azaz évi hatszor 250 lejes, élelmiszerre és meleg ételre költhető részletet terveznek utalni összesen 2,4 millió rászorulónak. Az erre elkülönített teljes költségvetés mintegy 765 millió euró, és az első részletet február hónap végéig kell feltölteni.

A támogatásban részesülhetnek a 60 év feletti, legfeljebb 1.700 lejes nettó jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok, a rokkantnyugdíjasok, a súlyos vagy középsúlyos fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek, akiknek saját nettó havi jövedelme legfeljebb 1.700 lej; a legalább 2 gyermeket nevelő családok, akiknek az egy családtagra jutó havi nettó jövedelme legfeljebb 675 lej; az egyszülős családok, akiknek az egy családtagra jutó havi nettó jövedelme legfeljebb 675 lej; a szociális támogatásban részesülő családok és egyedülálló személyek.

24 kg-os élelmiszercsomagokat osztanak

Idén tavasszal az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma megkezdi az élelmiszercsomagok hatodik részletének szétosztását. A csomagok 1.188.852 kedvezményezetthez jutnak el, az Élelmiszer-segélycsomagok projekt teljes költségvetése mintegy 235 millió euró.

A csomagok 12 alapvető élelmiszert tartalmaznak, és romániai termelőktől származnak: fehér búzaliszt (5 darab 1 kg-os tasak); liszt (4 darab 1 kg-os tasak); száraztészta (2 zacskó 400 g); olaj (4×1 literes palack); cukor (2 darab 1 kg-os tasak); rizs (4×1 kg); marhahús konzerv (5 darab 300 g-os konzerv); sertéshús konzerv (3 db. 300 g-os konzerv); sertésmájpástétom konzerv (5 db. 200 g-os konzerv); gyümölcskompót (2 üveg 720 ml-es űrtartalmú); gyümölcslekvár (1 üveg, 360 g); diétás gyümölcslekvár (1 üveg, 360 g) van bennük.

Pénzt adnak ruházatra és iskolai felszerelésekre 

Személyenként 500 lejes, ruházatra, iskolai felszerelésekre költhető vásárlási utalvánnyal támogat a kormány mintegy 400 ezer rászoruló óvodáskorú gyermeket és tanulót a 2023–2024-es tanévben. Az intézkedés teljes költségvetése 44 millió euró, de Marcel Boloș miniszter elmondása szerint megoldást keresnek arra, hogy a támogatás összegét 750 lejre emeljék.

Támogatást kaphatnak azok az állami óvodába járó gyermekek, akiknek családjában a családtagonkénti havi jövedelem nem több, mint 298 lej (az egyedülálló személyre vonatkozó garantált minimáljövedelem kétszerese). Támogatják azokat az állami alap- és középfokú oktatásban résztvevő tanulókat, akik családjában az egy családtagra jutó havi nettó átlagjövedelem júliusban nem haladja meg az országos bruttó minimálbér 50%-át, azaz 1.275 lejt.

Babakelengyével segítik a legkisebb rászorulókat

Összesen mintegy 15.000, a leghátrányosabb helyzetű csoportba tartozó anya és újszülött gyermeke kap 2.000 lej értékű támogatást a gyermeke születése utáni első 3 hónapban, elektronikus szociális utalványokon keresztül. A támogatás teljes összege 6 millió euró.

A támogatásban azok az anyák részesülhetnek, akik jogosultak a garantált minimáljövedelemre; a családtámogatási támogatásban részesülő családban élő anyák; a fogyatékkal élő anyák; olyan anyák, akik átmenetileg kritikus élethelyzetben vannak (katasztrófák áldozatai, családon belüli erőszak áldozatai, eltartottak és/vagy akik különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak a szociális segélyezésért felelős hatóságok felmérése alapján, valamint olyan anyák, akiknek nincsenek személyazonosító okmányaik; a kiskorú anyák; külföldi állampolgárok vagy hontalan személyek az ukrajnai fegyveres konfliktus térségéből).

Emellett – a minisztérium közleménye szerint – olyan intézkedéseken is dolgoznak, amelyek a fogyatékkal élők életminőségét javító eszközök vásárlását, lakásfelújítást, háztartási gépek vásárlását támogatnák, .a foglalkoztatásukat biztosítanák.