Jár-e fizetett szabadnap az oltásért?

Hétfőn szavazott a szenátus arról a törvényjavaslatról, amely lehetővé tenné, hogy a koronavírus elleni oltás beadásának napjain az alkalmazottak fizetett szabadnapot kapjanak.

Az USR-PLUS tervezete szerint a tanulók, egyetemisták és katonák igazoltan hiányozhatnának az oltás napján, de szabadnap járna az oltásra jelentkező gyerek egyik szülőjének is, amennyiben a gyerek 14 év alatti, vagy fogyatékkal élő és 26 év alatti.

A javaslat 64 támogató szavazatot kapott a kezdeményező USR-PLUS, valamint a PSD részéről, 60 törvényhozó (PNL és AUR) ellene voksolt, négyen tartózkodtak. A javaslat elfogadásához 69 támogató szavazatra lett volna szükség, a szenátus első házként elutasította a 2020/55-ös törvényt módosító tervezetet. Döntő házként azonban hátra van még a képviselőház szavazata. Egy szakbizottsági módosítás szerint azoknak nem járna szabadnap, akik a vállalatuk székhelyén kapják meg az oltást.

A PNL a kormányülés előtt bejelentette, hogy nem támogatják koalíciós partnerük javaslatát. Azzal érveltek, hogy a kezdeményezés nem része az oltási stratégiának, és nem vitatták meg a koalícióban sem, ennélfogva a PNL „nem érzi kötelességének” támogatni azt. Ludovic Orban pártelnök szerint ugyanakkor egy ilyen rendelkezés diszkriminatív lenne azokkal szemben, akik már felvették az oltást, és nem részesültek szabadnapban emiatt.

Agerpres