Izrael sosem lesz már ugyanolyan

Falfestmény Netiv HaAsara dél-izraeli településen, a gázai határ közelében. Héberül, arabul és angolul a „Béke útja” felirat olvasható. fotó: Cole Keister / unsplash.com

Október hetedikén újabb háború sokkolta a világot: az utóbbi időkben csendes Gázai övezet olyan támadást produkált, amely a zsidó állam modernkori történetében messze a legvéresebb, és az áldozatok összeszámolása nem ért véget. A túszok drámája pedig csak most kezdődik.

Október hetedikén újra fellángolt a Közel-Kelet egyik állandó, de az utóbbi időben nyugodtnak látszó konfliktusa. A Gázai övezetből intenzív támadás érte Izraelt, a levegőből több ezer rakéta (kb. 3 ezer) indult, majd a megfigyelő tornyok elpusztítása után fegyveresek lepték el a környéket. Ami ezután következett, az nem pusztán tragikus, hanem történelmi skálán kiemelkedő: az izraeli halottak száma alsó hangon is 1.200, de nem végleges még a szám, 3.400 sebesült, és legalább 200 elrabolt emberről lehet tudni. Lakosságarányosan tehát az Amerikát ért 2001. szeptember 11-i merényletnél sokkal súlyosabb, a 300 millió amerikaiból 3.000 hunyt el, de Izrael lakossága 9,3 millió körüli.

Ennél is súlyosabb a támadás brutalitása.

Még sok részlet nem ismert, de az már biztosnak tekinthető, hogy a támadók egy zenei fesztiválon és civilek lakásaiban kezdtek civileket, köztük nőket és gyerekeket metodikusan kivégezni, megerőszakolni és elrabolni. A kivégzettek között sok a kisgyermek is. Főleg a zenei fesztivál miatt sok a külföldi is az áldozatok között. Ilyen nagy számban a Holokauszt óta nem történt a zsidó közösség ellen folytatott merénylet, és ugyan az 1973-as jom kippuri háborút Izrael a túléléséért folytatta, ami ezúttal nem került veszélybe, de nem is sodródott ennyi civil ennyire veszélyes helyzetbe.

Napokkal a támadás után is rengeteg a kérdőjel,

főleg az, hogy mi lehet a Hamász célja, és hogy történhetett meg egy ennyire súlyos támadás egy ennyire felkészült ország ellen. Izrael folyamatosan készenlétben áll, hogy megvédje magát – a támadást követően 360 ezer katonát állítottak fel szinte azonnal, akik a határhoz közel állnak készenlétben. Viszonyításképp a 2022-es invázió első napjaiban az orosz sereg száma nem érte el a 200 ezret, és az izraeli technológiai színvonal is messze az orosz fölött van. Igazán tisztában kellett a Hamásznak lennie, hogy Izrael kénytelen lesz elsöprő erővel válaszolni, különösen egy ennyire embertelen támadásra. És azzal is tisztában kellett lenniük, hogy alapvetően nem győzhetnek egy ilyen erővel szemben.

Az, hogy a híres izraeli légvédelem, ami Vaskupolaként híresült el, hogy engedhetett át rakétákat, nem egy túl bonyolult kérdés: egyszerűen a beérkező rakéták hatalmas száma túlterhelte a rendszert. A Vaskupola is technológia, nem varázslat, házilag gyártott rakétákat kilőni pedig sokkal egyszerűbb, mint őket elfogni. A Hamász fegyveresei utána célzottan a határvédelmet támadták, a határt buldózerekkel és más eszközökkel törték át, a szenzorokat, amelyeket korábban feltérképeztek már, kiiktatták. Izrael védőit pedig már jóval korábban rendszeres határmenti gyakorlatozással altatták el, méltán hihették az első órákban, hogy ez is csak a megszokott mozgás. Akár két éve is tervezhették a támadást. Nagyjából eddig a pontig katonai akciónak feleltek meg a történések, de

a határon áttörés után szabadult el a pokol.

Nem kívánja ez a cikk részletezni azt az embertelenséget, ami történt, de a bizonyítékok alapján nem kérdés, hogy célzottan történt a civilek legyilkolása, tervezetten és szándékosan. Ezzel szemben az izraeliek által megölt palesztin áldozatok jellemzően a sűrűn lakott területen járulékos áldozatok, vagy akár a fegyveresek által erőszakkal élő pajzsként használt emberek. Izraeliek lefejezeséről is érkeznek hírek, és ugyan rengeteg az álhír jelenleg, de szinte biztos, hogy történt ilyen. Az, hogy csecsemőket hogyan végeztek ki, kérdéses, de az biztos, hogy kivégeztek csecsemőket is.

Röviden:

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!