Izgatnak a rejtett összefüggések?

Barabási Albert-László kiállítását nyitják meg szombaton, május 7-én délután 17 órától a csíkszeredai Mikó-várban található Csíki Székely Múzeumban.

A Rejtett mintázatok című kiállítás a hálózatkutatás művészeti ábrázolását tárja a látogatók elé: több tucat empirikus kutatásból kialakuló képet és tárgyat mutat be, a tudomány és művészet kereszteződéséből kialakult mintázatokat. A kiállítás célja az, hogy a hálózati gondolkodást közelebb hozza a művészethez és az érdeklődő közönséghez – írják a kiállítás Facebook-eseményében.

A kiállítás augusztus 28-áig lesz látogatható, igény szerint tárlatvezetéssel.

Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató Csíkkarcfalván született, majd középiskolai tanulmányait befejezve Csíkszeredából egészen Bostonig jutott. Jelenleg több amerikai egyetem munkatársa, illetve tagja egyebek mellett a Magyar Tudományos Akadémiának, az Academia Europaea-nek és az Amerikai Fizikai Társaságnak. Barabási kutatásaiban a dolgok és jelenségek közötti, többnyire láthatatlan összefüggések keresése, az ismétlődő mintázatok felderítése áll a középpontban, amelyek összekapcsolják a természetet, a társadalmat, a nyelvet és a kultúrát. A hálózati szemlélet olyan átfogó, univerzális módszerrel kecsegtet, amelynek segítségével szinte minden összefüggés (pl. a művészeti karrierek sikeressége) természettudományos precizitással vizsgálható.

Kiemelt kép: Barabási Albert-László Facebook-oldala