Izgalmas szak jelent meg a BBTE őszi felvételijén

Új, mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakokat indít idén a BBTE őszi felvételijén.

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem képzése a júliusi felvételin meghirdetett szakok mellett a Mesterséges intelligencia és Közegészségügyi politikák nevet viselő szakokkal lett gazdagabb, illetve magyar és angol nyelvű Információmérnöki szakkal.

A BBTE-re jelentkezők a szeptemberi felvételin összesen 930 tandíjmentes helyre iratkozhatnak, ebből 15 helyet tartanak fenn a roma nemzetiségűeknek, 124 helyet a vidéki középiskolák végzettjei számára, 9 helyet a szociális ellátórendszerből érkezőknek, 62 helyet a határon túli román nemzetiségűeknek, 3 helyet pedig fogyatékossággal élő személyek számára.

A karok által felkínált tandíjköteles helyek közül nappali képzési formára, illetve távoktatási rendszerre is van lehetőség: a nappalira 6771 helyet, míg a távoktatásra 1201 helyet hirdettek meg, továbbá az egyetem 15 helyet kínál a csökkentett létszámú látogatást igénylőnek.

Azok számára, akik a 2023-2024-es tanévben mesteri szinten kívánják folytatni tanulmányaikat, a BBTE 663 tandíjmentes, illetve 5103 tandíjköteles helyet hirdet meg. A határon túli román nemzetiségű személyek 38 helyre, a roma nemzetiségű jelentkezők 7 helyre iratkozhatnak. A Babeș–Bolyai magiszteri szinten 8 ingyenes helyet kínál a szociális ellátórendszerből érkezőknek, 3 helyet fogyatékossággal élő személyek számára tart fenn.

A BBTE második felvételi ülésszaka az új tanévre 2023. szeptember 4. és 11. között zajlik. A felvételi naptár tartalmazza a jelentkezési időszakot, a felvételi vizsgákat, az eredmények kifüggesztését, a fellebbezések benyújtását, a helyek megerősítését, fennmaradó helyek újraelosztási időszakát az egyetem 22 karán. Az egyes karok által meghatározott tematikák, a bibliográfiák, illetve további további információk ezen a linken érhetők el.