Itt jelentkezhetsz tesztelésre

Mint korábban portálunkat is biztosította arról, hogy válaszolni fog, Lukács Antal kórházmenedzser meg is válaszolta Jakab Attila városmenedzser „tesztkérdéseit”, igaz, némi kihagyással. A hiányzó részek és más felmerülő kérdések után telefonon érdeklődtünk, és bár Lukács Antal azt felelte, nem nyilatkozik, mert belefáradt a politikai csatározásba, volt, amivel kapcsolatban későbbi tájékoztatást ígért. 

A kérdésekre nem az eredeti sorrendben válaszolt a kórház vezetősége, ezért a számozást kihagytuk.

Hány tesztet lehet elvégezni egy nap alatt az udvarhelyi laborban, hány váltásban dolgoznak az ottani munkatársak?

A kórház Facebook-oldalán közzétett nyílt levélben a kórházmenedzser azt állítja, a laboratóriumban működő RT-PCR berendezés egyszeri 46 minta tesztelésére alkalmas, a vizsgálati idő a minták átvételétől a számítógépes adatok érvényesítésének és a kötelező jelentéseknek az elvégzéséig mintegy 6-7 óra. A tesztelés napi egy váltásban történik, hétvégi önkéntes rendszerben, de állításuk szerint heti hét napon keresztül. 

Ezzel kapcsolatban az érdekelt volna még bennünket, hogy az úgynevezett extraktor megérkeztével nőhet-e a naponta lehetségesen elvégzendő tesztek száma, van-e esetleg kapacitás egy második váltásra is. Választ egyelőre nem kaptunk.

Hány tesztet végeztek eddig az udvarhelyi laborban az április 17-ei indítás óta? Mi a napi átlag?

„Az áprilisi indulás óta 382 tesztelést végeztünk, ami átlag napi 19 vizsgálatot jelent” – írják.

Válaszukban kiemelik, hogy a székelyudvarhelyi kórházban már a járvány Romániában való elterjedésének kezdetétől végzik a PCR vizsgálatokat. Kezdetben, a fent említett vizsgálatok feldolgozása a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság Csíkszeredai laboratóriumában történt, április 17-től pedig már a székelyudvarhelyi laborban is.

Milyen eljárási rendet dolgozott ki arra vonatkozóan, hogy magánszemélyek, vállalkozások számára tesztelési lehetőséget biztosítson?

Ahogy a kezdeti szakaszban, jelenleg is, a laboratórium molekuláris biológiai részlegén végzett, SARS-CoV-2 koronavírussal történt fertőzöttséget kimutató RT-PCR vizsgálatok a Romániai Nemzeti Közegészségügyi Intézet periodikusan frissített módszertana szerint történnek, és  a vizsgálatok elsőbbségi rangsorolása, a jelenleg is érvényben lévő, április 28-án megjelent eljárási rend szerint a következő:

Elsőként a tüneteket mutató személyek, beleértve az egészségügyi személyzet tagjait tesztelik, majd az igazolt esetek közeli hozzátartozóit, azoknak „kapcsolati háló”-ját. A rangsorban a szervátültetésre váró személyek, és szervdonorok, majd a fokozottan veszélyeztetett személyek (immundeprimáltak, onkológiai betegek, hemodializáltak, stb.) következnek. A kórházba felvételre váró, és ott kezelt, tüneteket mutató személyek következnek a prioritási listán, ezután az intézeti gondozottak: az idősotthonok lakói, a súlyos, életveszélyes betegségben szenvedő ápoltak és az őket ellátó személyek. Azok az egészségügyi személyzeti tagok jönnek ezután, akik kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel. 

Azoknál a személyeknél is végezhetnek tesztet, akiknek ez családorvosi, munkaorvosi kérésre történik, és a sort azok zárják, akiknél egyéni kérésre tesztelnek, külföldi munkavállaláshoz.

Hány személyt teszteltek le a kórház 938 munkatársából május 1-ig?

A módszertan megengedi a kórházaknak, hogy egyéni tesztelési eljárást dolgozzanak ki a fenti, elsőbbséget élvező kategóriákon kívül, amelyeket saját forrásokból finanszíroznak, így a kórházban elkezdődött az egészségügyi személyzet tesztelése.

Elsőbbséget élveznek azok az osztályok, ahol a személyzet fokozottabban ki van téve a fertőzésnek: gyermekgyógyászat, sürgősség, non-covid fertőző osztály, covid-19 fertőző osztály, onkológia, más osztályokon dolgozó orvosok, családorvosok, asszisztensek, akik közvetlen kapcsolatba kerültek igazolt fertőzött betegekkel. Az eddig összeállított lista alapján ez 137 egészségügyi alkalmazottat jelent, de hogy az ők tesztelése megtörtént-e, vagy csak ezután fog, nem válaszolták meg. Azt azonban megjegyzik, hogy a közeljövőben más osztályok (intenzív terápia, fül-orr-gégészet, belgyógyászat, stb.) személyzetét is szeretnék tesztelni.

Hol kell a kórháznál jelentkezni, ha a városlakók költségtérítés fejében teszteltetni szeretnék magukat?

A kórházon kívüli fizikai személyeknek, akiknek külföldi munkavállaláshoz kell elvégeztetni a tesztet, a kórház térítés ellenében elvégzi, hozzáteszik, hogy akkor, ha a labor kapacitása engedi, a fent említett, elsőbbséget élvező kategóriák tesztelése után. A 0266 212 186-os telefonszámot hívva lehet ezt igényelni, majd a belső 137-es telefonszámon egyeztetni időpontot. „Egyéni esetekben a kórház erre a célra kialakított vizsgálóhelységében történik a mintavétel, vállalatok, cégek alkalmazottai esetén az intézmény helyszínén” – jegyzik meg.

A Lukács Antal kórházmenedzser által jóváhagyott válaszlevet Dr. Lőrincz Gabriella belgyógyász, Dr. Stoicescu Rares Florin epidemiológus, Dr. Pálfi Gyöngyvér neurológus osztályvezetők és Dr. Lőrinczi Csaba orvosigazgató állították össze.

Lukács Antal későbbi tájékoztatást ígért, hogy a külföldi munkavállalókon kívül mások jogosultak lehetnek-e a fizetett tesztelésre, mennyibe kerül a tesztelés, milyen iratok szükségesek ehhez, és mennyit kell várni a programálásra.

„Ma próbáltam elérni a szaktárcát, ők az ellenértéket programokban határozzák meg, annak függvényében, hogy hány személy dolgozik a tesztelésen, mert vannak személyzeti költségek, más anyagi és szolgáltatási költségek. Minden egyes egészségügyi intézménynél, ahol létezik ez a laborgép, más ellenértéket szabnak meg, hogy ki hogyan fizetteti meg a kérésre történő teszteléseket. Ennyit tudok most mondani. (…) Én ma egy államtitkárral beszéltem, eljutott hozzájuk a kérés, ellenőrzik a dokumentumokat, amiket előreterjesztettünk, várjuk a visszaigazolást a közegészségügyi igazgatósághoz, ők tudatják majd velünk” – magyarázta.

A válaszlevélből derül ki még, hogy a pozitív teszteredményeket a vizsgálatot végző laboratórium azonnal jelenti a Romániai Nemzeti Közegészségügyi Intézetnek, illetve a megyei Közegészségügyi Igazgatóságoknak, amelyek megteszik a szükséges lépéseket a fertőzött személyek elkülönítése, esetleges beutalása érdekében. Ezekben az esetekben az egészségügyi intézmények elvégzik a járványtani ankétot, illetve a fertőzés továbbterjedését megakadályozó intézkedéseket. A járványtani ankét eredményeiről készült jelentést 24 órán belül elküldik a Megyei Közegészségügyi Igazgatóságnak.

Hány készülék (lélegeztető gépek, mobil röntgengépek) érkezett meg abból, amit Ön megrendelt április végi szállítási határidővel? Természetesen itt nem a válságkezelő munkacsoport által folyamatosan kért, sőt, erőltetett PCR-gépre gondolunk.

Ami a felszereléseket illeti, az április végére ígért mobil röntgengép a gyártó cég nehézségeinek megoldása után, várhatóan május 18. és 22. között érkezik. A kórház által megrendelt 4 darab lélegeztetőgép szerződésben vállalt leszállítási határideje 2020. május 29. – írják a városmenedzser kérdésére.

Levelük végén megjegyzik, szeretnék, ha a kórház mihamarabb visszakapná azt a funkcióját, hogy minden rászoruló beteget el tudjon látni, azokat is, aki hátrányos helyzetbe kerültek a járvány miatt.