Isten éltesse Szökőnap nevű olvasóinkat!

A 24-es számmal kívánunk egészséget, boldogságot mindannyiuknak.

Február 24-én az uh.ro főoldalán a Szökőnap jelent meg a névnapok között. Kicsit meglepődtünk.

Azt tudtuk, hogy szökőévben vagyunk, de a szökőnap jelenség eddig nem szökött a szemünkbe. A Google-t, majd a Wikipédiát hívtuk segítségül, hogy megtudjuk, mi ez.

A szökőévről tudjuk, hogy mivel a naptári és a csillagászati év nem esik pontosan egybe, a kiegyenlítés miatt minden negyedik év 366 napos. Azt hittük, február 29-e a csatolmány, de nem. Naptártörténeti okai vannak annak, hogy  február 23-a és 24-e közé egy nap beékelődik, amit szökőnapnak nevezünk. Az ókori rómaiak naptárrendszerében ugyanis a hónapok napjait nem előre, hanem a következő hónapból levonva számolták vissza. Így pl. február 23-a március kalendaejának 6. napja, azaz a március 1. előtti 6. nap.

Más években február 24-én rendszerint Mátyás napja van, de a virágárusok bánatára szökőévekben ilyenkor senki sem ünnepli a névnapját. Mivel a napok eggyel eltolódnak, Mátyás február 25-ére kerül, s a virágárusok sem tolódnak ki nagyon, mert február 29-én is lesz névnap: az Antónia, Elemér, Antonietta, Ilmár, Neszta, Osszián, Oszvald, és Román nevűek ünnepelnek.

Számos országban azonban nem vesznek tudomást erről a naptártörténeti eredetről, és simán február 29-ét tekintik szökőnapnak. A román naptárban például február 24-én Matthias napja van, február 29-e pedig nem szerepel az általunk felkeresett névnaptárban.

Bővebben erről a jelenségről itt olvashat.