Istálló égett le Kobátfalván

Péntek este hatalmas tűz volt a Siménfalva községhez tartozó településen.
fotó: ISU Harghita

A székelyudvarhelyi hivatalos tűzoltóság péntek este fél kilenc körül két járművel szállt ki a helyszínre, és értesítették a siménfalvi és székelykeresztúri önkéntes tűzoltókat is. A pajtában mintegy 100 juh volt.

A tűz körülbelül 450 négyzetméteren égett, este fél tízig lokalizálták, a tűzoltók és a civilek összesen 4 járművel voltak a helyszínen, és dolgoztak az oltáson. Az állatok többségét megmentették, de körülbelül 3-5 juh bennégett –  számolt be róla Alina Ciobotariu, az Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelőségének (ISU Harghita) sajtószóvivője. A becsült kár 32 ezer lejes, a megmentett javak értéke 45 ezer lej.

A hivatásos tűzoltók szerint rövidzárlat okozhatta a tüzet, a szemtanúk azonban Facebookon és telefonon azt állították, hogy nem volt bevezetve az épületbe a villany, inkább kályha vagy idegenkezűség lehetett a dologban.

Alina Ciobotariu ismételt kérdésünkre elmondta, hogy be volt húzva egy közeli épülettől a villanykábel az épületbe, azzal működött a hidrofor.

A szemtanúk elmesélték, hogy a pajta mellett volt egy nagyobb műhely is, azt teljes egészében sikerült megmenteni az éjfélig tartó oltás során. A juhpajta azonban egyik, téglából készült oldalát kivéve, fából volt, mondhatni porig égett, néhány elszenesedett gerendát kivéve nem sok maradt meg belőle. Szerencsére nem volt sok takarmány benne, ez nem nehezítette a tűzoltók dolgát – mondták.

Péntek este Rugonfalva kedei kijáratánál bozóttűz is volt, oda a székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltóegyesület tagjai mentek ki. Miután az első csapatot átirányították Kobátfalvára, a második vonalnak kellett megmentenie a közelben levő idős emberek házát, mert akár át is terjedhetett volna oda a tűz.

A tűzoltóság kéri a lakosságot, hogy ne „gyufával kaszáljanak” (Nagy Attila, zetelaki polgármester után szabadon): hogy ne veszélyeztessék a környező épületeket, javakat, másrészt ne terheljék a járvány idején a tűzoltóságot, és nem utolsó sorban az állat- és növényvilágra is rendkívül káros a tarlóégetés.