Ismét változik az érettségi

A matematika és a román érettségi tételek 40 százalékát tenné ki ezentúl a rácsteszt, erről számolt be Marian Șuță, az Országos Értékelési és Vizsgáztató Központ (CNEE) elnöke.

A rácstesztet mostanáig csupán a földrajz és a társadalom-tudományokhoz tartozó érettségi tantárgyaknál alkalmazták az érettségi vizsgán, azonban Șuță állítása szerint ez 2019-től kezdődően megváltozik.

A CNEE elnökének beszámolója szerint csütörtökön fogják közzétenni az első tételmintákat, amelyek segítségével az érettségi előtt álló diákok felvilágosítást kaphatnak arról, hogy milyen típusú feladatok várhatnak rájuk az érettségin.

A rácstesztek bevezetésével azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a különbség az elsődleges és a megfellebbezet jegyek között.

A tanügyminisztérium egyébként augusztusban hagyta jóvá a 2018-2019-es tanév érettségi programját, ami szerint 2019 június 3-án kezdődik a vizsgasorozat a román szóbelivel, az írásbeli vizsgák pedig július 1-től lesznek megtartva. Eredményekre július 8-án számíthatnak a diákok.

hotnews.ro