Ismét tűz volt a somlyói romatelepen

fotó: sürgősségi helyzetek Hargita megyei felügyelősége

Három ház teteje gyúlt meg szerda délelőtt, feltehetően a nem szakszerűen beszerelt villanyvezetékek miatt a csíksomlyói romatelepen.

A tűz fellobbanásakor – az alpolgármester  szerint a hatóságok és a DSP engedélyével előző éjjel és reggel is – virrasztás volt, a közösség rákban elhunyt tagját búcsúztatták, ez is közrejátszhatott abban, hogy későre vették észre a felcsapó lángokat az ott élők.

A tűzoltókat a lakók 9.48-kor értesítették arról, hogy tűz van a Somlyó utca 33-as szám alatt. A helyszínre két tűzoltókocsi érkezett, és 10 óra 55 percig el is oltották a lángokat. Két ház teteje égett le, melyeknek közös volt az egyik faluk, és a lángok átterjedtek egy harmadik épületre is, fennállt a veszélye, hogy a közelben levő, a január 7-én tomboló hatalmas tűzben megmaradt épületek is meggyúlnak.

A károsultak már voltak korábban rövid ideig az Erőss Zsolt Arénában berendezett átmeneti szálláson, amelyet az előző tűz nyomán alakítottak ki számukra, most is felajánlotta nekik az önkormányzat a segítséget, de most nem akartak beköltözni. Vállalták, hogy saját kezűleg építik újra a tetőket, nyilatkozta kérdésünkre Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere. Az önkormányzat ebben segít, amivel tud, és ruhaneműt bocsát a lakók rendelkezésére – tette hozzá. Amennyiben szükségük van ellátásra, az Arénában várják őket.

A gond az, tudtuk meg, hogy az ott élők ideiglenesen használhatják a tulajdonjogi viszonyok miatt a telepet. A konténerházak azonban, amelyeket a kormány a károsultaknak még januárban ígért, még nem érkeztek meg, előbb meg kell venni a telket, ahhoz pedig a helyi költségvetés elfogadására van szükség. Jelenleg az Erőss Zsolt Arénában 116-an várják, hogy megoldódjon a romatelep január 7-ei leégése következtében kialakult nehéz helyzetük.

A tűzoltóság közleménye szerint sérültek, áldozatok nincsenek.

NEKÜNK EZ VOLT A HAZÁNK, A MINDENÜNK

A Csíksomlyón január elején pusztított tűz következményeiről, lehetséges megoldásairól, a hatóságok és az érintettek álláspontjáról készült riportunkat itt olvashatod.