Ismét játssza a hülyét az okos jelzőlámpa (videóval)

Valamelyik reggel, a 8 óra előtti csúcsforgalomban ismét eljátszodtuk azt, hogy jó 5 percet várakoztunk a jelzőlámpánál, amelyik mindenkinek adott zöldet, csak nekünk nem. Végül aztán addig helyezkedtünk, míg észrevett minket, s átengedett.

A mostani és a múltkori filmet megvizsgálva brit tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a jelzőlámpa tévedésének akkor van igazán nagy esélye, ha fekete autó áll a sor elején, és lehetőleg a második is fekete. Ha az aszfalt nedves, azaz fekete, az valószínűleg tovább növeli az esélyét annak, hogy a képelemző algoritmus a fekete autót ne tudja megkülönböztetni a fekete úton.

A brit tudósok javasolnák, hogy az algoritmus ne csak az autó körvonalát, hanem a lámpákat is figyelje, mert ha a fekete autó körvonala nem is vehető könnyen észre a fekete aszfalton, a világító lámpái igen. Ugyanakkor az algoritmus figyelhetné nemcsak a jelenlegi állapotot, azaz a jelenlegi képet, hanem az előzőeket is. Ha például összehasonlítaná a piros beállta után készült felvételeket az aktuális felvétellel, akkor láthatná, hogy volt-e változás, azaz mozgás azóta. Ha pedig volt, ez egyértelműen azt jelezné, hogy valaki várakozik ott, még akkor is, hogyha fekete. Vagy összehasonlíthatna folyamatosan minden egymás utáni két felvételt, s ha látna rajta valami változást akkor egy bitet átállíthatna, ami majd jelzi a zöld elvi érkeztekor, hogy volt mozgás, zöldet lehet adni.

A tudósok szerint, ha a képfelismerő algoritmussal nem is lennének képesek megoldani a problémát, sikerülhet ez egy kis elvi trükkel: a lámpa adjon zöldet akkor is, ha nem lát autót a vonalnál. Mivelhogy ez egy eléggé forgalmas útkereszteződés, egyébként sem gyakran esik meg nappal, főleg csúcsforgalomban, hogy ne legyen egy autó sem a sorban, és hiába adjon zöldet. Éjszaka más a helyzet, de nappal mindig adhatna megfelelő sorrendben mindenkinek zöldet, és csak a pirosra váltásnál okoskodhatna a kameráról vett kép feldolgozása segítségével, lerövidítve a zöldet, ha nincs mozgás a felvételen. Ezzel ez a hiba lazán kiküszöbölhető lenne.