Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a Székely Vágtat

Képek forrása: a Székely Vágta Facebook-oldala

Hétvégén, június 18-án és 19-én szervezték meg a 11. Székely Vágtát Maksán, a szombaton az előfutamok, vasárnap a döntők miatt lehetett izgulni.

A Székely Vágta többszörös győztese, a 2021-es Nemzeti Vágta harmadik helyezettje, a farkaslaki Tamás Csaba magabiztosan nyerte az első előfutamot Nyárádszereda és Barót lovasa előtt. Bár André István és Tip-Top próbáltak felzárkózni, már az első körben eldőlt, hogy Tamás Csaba és Villámlás nem fogja hagyni az első helyet. A baróti versenyző, Ferenc Lénárd Palival rótta a köröket, de ő sem nem szólhatott bele a versenybe. Az első előfutamból az első két helyezett, Tamás és André jutott tovább a vasárnapi döntőbe.

A második előfutam Homoródszentmárton, Sepsiszentgyörgy és Szováta lovasa között zajlott. A futam indítása a sepsiszentgyörgyi lovas, György Mátyás Zsolt számára sikerült a legjobban, de rögtön ott is termett mögötte a szovátai versenyző, Gomboczi Dániel-Zsolt Bagdad hátán. A homoródszentmártoni Szabó Ferenc és Manci lemaradtak, és nem is tudtak felzárkózni a hármadik kör végére sem, így a futamot Komodusz nyerte Sepsiszentgyörgy számára, ő jutott a vasárnapi döntőbe.

A harmadik előfutamban három Kovászna megyei település, Kilyén, Maksa és Sepsiszentkirály indulója rajtolt. A futam mindhárom lovas számára jól indult, de Szentkirály lovasának, Csíki Árpádnak alakult a legjobban. Az első kör végéig még szorította őt a kilyéni versenyző, majd felzárkózott a maksai lovas is. A kilyéni ló elfáradt, így a Maksát képviselő Kocsis Csaba a második helyre küzdötte fel magát, de így sem sikerült megelőznie Lord Black-et.

A Góbé futamon – amelyben nem csak 75 százalékban telivér, bizonyított eredetű lovakkal lehet részt, így nem is ad indulási jogot a Nemzeti Vágtára –, venni kilenc lovas vett részt, az első előfutam a 16 éves erdőszentgyörgyi versenyző, Keresztúri Nikolett győzelmével zárult. Második helyen lovagolt a zágoni Török Csaba, aki Szilajjal futott be Nikolett után. Így ők ketten lettek a továbbjutók a vasárnapi döntőbe. A második előfutamban Gyergyószentmiklós, Maksa és Réty lovasa három körön keresztül egymást szorongatva küzdöttek az első helyért, végül Ferencz Csongor-Szabolcs és lova, Villám nyert. A harmadik futamban Kelemen Sándor Géza és Viktor lova előzte be ellenfeleit, Kilyén és Kézdivásárhely lovasait.

Vasárnap következett a döntő

A Góbé futamban teljesen együtt haladtak a versenyzők, aztán Réty lovasa elhagyta a mezőnyt és egy körön át tudta tartani pozícióját. A verseny egyetlen női versenyzője, Kereszturi Nikolett az utolsó körben nagyot küzdve feljött a második helyre, miközben váltás történt az első helyen is, az etédi ló, Viktor tört az élre, és tartotta helyét egészen a célig.

A Székely Vágta döntő futama rögtön egy kizárással indult, amikor Nyárádszereda lovasa, André István nem tudta kordában tartani Tip-Top-ot. A ló kiszöktetett a pályáról, amely a Székely Vágta szabályzata értelmében automatikus kizárást vont maga után. Ezután már csak hárman maradtak a küzdelemben. A start Tamás Csaba számára jól indult, de nagyon szorította őt a sepsiszentgyörgyi lovas, György Mátyás Zsolt Komodusszal. A versenybe nem tudott beleszólni Csíki Árpád, a sepsiszentkirályi lovas, aki több lóhosszal lemaradva küzdött a harmadik helyen. Az első helyért nagy volt a hajrá, de az első kör után távolodtak a lovak, Tamás Csaba és Villámlás pedig magabiztosan tartották a helyüket, ismét győzelemre készültek. Komodusz sem adta alább, s bár az utolsó félkörben csökkent köztük a távolság, Villámlás határozott galoppozással vitte át a célon gazdáját, Tamás Csabát, így szerezvén újra győzelmet Farkaslaka számára.

És a nyertesek

A futamok nyertesei mellett odaítélték az Aranyparipa-díjakat is, ezeket Szilaj (Zágon, Góbé futam), Viktor (Etéd, Góbé futam), Komodusz (Sepsiszentgyörgy) és Villámlás (Farkaslaka) kapták. Kereszturi Nikolett a legjobb teljesítményt nyújtó női versenyző különdíjat vehette át.

Úgy a Góbé futam, mint a Székely Vágta győztesei hagyományos csákót kaptak ajándékba: a harmadik díjas őrmesteri csákót, a másodikok vezérlőtiszti csákót kaptak, a győztesek pedig aranyzsinoros törzstiszti csákót, ezek ugyanebbe a sorrendben ezredesnek, alezredesnek és őrnagynak járnak.

A 2022-es Góbé futam első három helyezettjét pénznyereménnyel díjazták, a harmadik díjat Ferencz Csongor-Szabolcs vitte haza, települése, Réty számára Villám lova nyergében, pénznyereményük 2.000 lej. A második legjobb az erdőszentgyörgyi Kereszturi Nikolett lett Bella-Bársonnyal, az ő nyereményük 2.500 lej. A etédiek 3.000 lejjel lettek gazdagabbak megszerezvén a harmdaik helyet a Góbé futamban, akárcsak a Székely vágta harmadik helyezettje, Csíki Árpád. Itt a második, György Mátyás Zsolt 4.000 lejes pénznyereménnyel térhetett haza.

Az első helyezett, Tamás Csaba 6.000 lejjel, Indicato-díjjal, egy 1845 mintájú lovastiszti szablyával – amit egy évig őrizhet – és egy 1904 mintájú, magyar lovastiszti szablyával – amit megtarthat – gazdagodott, emellett a második és harmadik helyezettel együtt részt vehetnek majd a a 2022. október 1–2. között tartandó budapesti Nemzeti Vágtán.

szekelyvagta.ro