Ismét búcsúzunk a maszktól, a kijárási tilalomtól?

Jóváhagyta kedden az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a veszélyhelyzet újabb meghosszabbítását Romániában – jelentette be Raed Arafat belügyi államtitkár a bizottságát ülését követő sajtótájékoztatón. A testület az éjszakai kijárási tilalom és a kültéri maszkviselési kötelezettség eltörlését javasolja a kormánynak, amely ezt szerda esti ülésén kell, hogy elfogadja, az erről szóló határozatban még lehetnek módosítások – nyomatékosította az államtitkár.

Mivel jelenleg jobb a járványhelyzet az országban, mint két-három héttel korábban volt, ezért néhány korlátozó intézkedést feloldanának, a CNSU egyik javaslata szerint például eltörlik a zöldigazolvánnyal nem rendelkező személyekre vonatkozó éjszakai kijárási tilalmat. Egy órával meghosszabbítanák a boltok és éttermek nyitvatartási idejét, így ezek az eddigi 21 óra helyett 22 óráig tarthatnak nyitva.

Egy másik javaslat értelmében feloldják a kültéri maszkviselési kötelezettséget, csak a forgalmas, zsúfolt helyeken kell majd védőmaszkot viselni – példaként említette Arafat a buszmegállókat, és azokat a helyeket, ahol sorok alakulnak ki, a piacokat, vásárokat. Zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező lesz a maszk.

S a boltba?

A CNSU határozata azt is előírja, hogy a bevásárlóközpontokba és a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletekbe az oltott és a betegségből kigyógyult személyek mellett a negatív teszteredménnyel rendelkezők számára is engedélyezett lesz a belépés. Ilyen esetekben 72 óránál nem régebbi RT-PCR-teszt vagy 48 óránál nem régebbi antigénteszt eredményét kell felmutatni.

A 200 négyzetméteresnél kisebb felületű üzletek ezután Covid-igazolvány nélkül is fogadhatják a vásárlókat, de meg kell szabniuk a boltban egy időben tartózkodó személyek maximális számát, és ezt fel kell tüntetniük a bejáratnál.

Raed Arafat elmondta még, hogy azok a létesítmények, amelyek eddig befogadóképességük 30 százalékának kihasználásával működhettek – mozik, színházak, sportlétesítmények –, ezután kapacitásuk 50 százalékáig fogadhatnak nézőket, zöldigazolvány felmutatásával.

Szenteste és szilveszterkor

éjszaka is nyitva tarthatnak az éttermek és más gazdasági egységek – ismertette az országos vészhelyzeti biztosság egy másik javaslatát Raed Arafat. Tájékoztatása szerint december 24-éről 25-ére, illetve a 31-éről január 1-jére virradóra nem korlátozzák az éttermek és más gazdasági egységek nyitva tartását. Így ezek egész éjszaka nyitva lehetnek, de kapacitásuk legtöbb 50 százalékával működhetnek, és csak zöldigazolvánnyal rendelkező vendégeket fogadhatnak.

Egy másik módosítás értelmében a teljes befogadóképességgel működő szálláshelyek a koronavírus ellen beoltott és a betegségből kigyógyult személyek mellett negatív teszteredményt felmutató vendégeket is fogadhatnak.

A CNSU határozata szerint a szilveszteri szabadtéri tevékenységeket is engedélyezik létszámkorlátozás nélkül, a szervezőknek azonban gondoskodniuk kell a járványügyi szabályok betartásáról.

A magánrendezvényeket – esküvők, keresztelők – érintő korlátozások továbbra is érvényben maradnak – mondta még Arafat.

Kiemelt fotó: SZABÓ APOR