Ismered az Aratónő atyját?

Kiállítás nyílik a 94 éves Nagy György tanár, szobrász- és grafikusművész munkáiból, akinek nevéhez a főtéri szökőkút Aratónő alakja is fűződik. Az Ilyen az élet, tubicám című kiállítást csütörtökön, május 26-án délután 18 órakor nyitják meg a Kossuth Lajos utca 42. szám alatti Képtárban.

Nagy György szobrászat szakot végzett, de mellette mindig szívesen rajzolt, és rajzol mind a mai napig. Székelyudvarhelyen lovas rajzai a legismertebbek, ő az, aki pár vonallal megjeleníti a ló temperamentumát, magatartását, gyorsaságát vagy lassúságát, vidámságát vagy szomorúságát, makacsságát vagy fáradtságát. A vidéki témák közül az állatábrázolások vannak többségben, de munkái között vannak falusi életformát bemutató képek és fiatalokat különféle helyzetekben megjelenítő képek is – olvasható az ajánlóban.

A Képtárban látható anyag nagy része magánszemélyektől és olyan gyűjteményekből érkezett, mint a Szombatfalvi Református Öregotthon vagy a Homoródszentmártoni Román Viktor Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor gyűjteménye. Pasztellek, tus-, szén- és ceruzarajzok, illetve néhány kisplasztika látható a június 21-éig tartó tárlaton.

Csütörtökön délután 18 órától a kiállítást Kelemen Albert művészettörténész nyitja meg, népdalokat énekel Fábián Katalin, a kiállítás házigazdája Miklós Zoltán múzeumigazgató.

kiemelt kép: Ambrus Bernadett

Nagy György 1928-ban született Sajószentandráson (Beszterce-Naszód megye). Apja református lelkész volt, aki szolgált Bikafalván is. Kolozsváron, Fogarasban, Désen tanult, majd László Gyula régész-festőművész biztatására 1948-ban iratkozott be az akkor induló kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára. A szobrászat szakon évfolyamtársai voltak Székely József és Orbán Áron, illetve a grafikus Krafft László, a festő Maszelka János és Sepsi Lajos, kedvükért később Székelyudvarhelyen telepedett le. Részese volt az első székelyudvarhelyi művésztelepi kísérletnek, majd Zetelakán és Székelyudvarhelyen tanított, nyugdíjazása után a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolába hívták meg rajz és szobrászat tanárnak.