Ismerd meg Fedák Sárit, a primadonnát!

Szűcs Nelli Fedák Sári című estje, fotó: Gyulai Várszínház

Ismernünk kell színjátszásunk nagyjait. És Fedák egyike volt a legnagyobbaknak. Ő volt

A primadonna.

Sztár Pesttől New Yorkig. Molnár Ferenccel rövid és viharos házasságban élt. Bizonyíthatatlan vádak alapján mellőzött lett 1945 után – színpadra többé nem léphetett. Megjárta a csúcsokat és a poklokat. Mivel 1944-ben a bécsi Donausender német nemzetiszocialista rádió munkatársaként a háború folytatása mellett állt ki, ezért a második világháború után a Népbíróság, a Tanácsköztársaság után még „levörösözött” színésznőt „nácirajongónak” bélyegezte, és nyolc hónapi börtönbüntetésre ítélte. Büntetése letöltése után már nem térhetett vissza a színpadra. 1955. május 5-én hunyt el Budapesten – mutatja be néhány mondatban Fedák Sarolta Klára Mária beregszászi szinésznőt a róla készült előadás leírása, amelyet február 26-án, hétfőn mutatnak be Székelyudvarhelyen 19 órától a művelődési házban.

A darabot,

amely Szűcs Nelli Jászai-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész önálló estje, a színésznő valamint Dávid Zsuzsa rendezte. Az emlékest anyagát részben emlékiratából, az Útközben és a Te csak most aludjál, Liliom… című könyvből, részben egyéb megemlékezésekből, leveleiből, a Színháztörténeti Intézet és Múzeum anyagaiból, régi Színházi Élet című folyóiratokból gyűjtötték össze. Céljuk az emlékezésen túl elérni azt, hogy „Fedák Sárit nyilvánosan rehabilitálják, ne terjedjenek tovább személyéről hamis és igazságtalan pletykák, légből kapott állítások. Lássuk végre ezt a nagy művészt igaz valójában, minden nagyszerű emberi tulajdonságával, hibáival, gyarlóságaival együtt!”

A jegyek

30 lejbe kerülnek, a jegypénztárban lehet megváltani azokat hétköznapokon 11-14 vagy 15-17 óra között, és érdeklődni, foglalni a 0743.212.131-es telefonszámon.