Irtózatos nagy tűz volt Lövétén vasárnap (videóval)

Egy férfi pánikba esett, egy személy áramütést kaphatott, egy család albérletet keres, rengeteg vagyontárgy elégett.

– Jaj, irtózatos nagy tűz volt nálunk a tegnap – válaszol egy női hang, miközben férjét, a lövétei önkéntes tűzoltóalakulat parancsnokát hívja a telefonhoz hétfő délelőtt. Két tűz is pusztított azonos időben a falu területén.

Vasárnap déli tizenkét óra után kaptuk az első riasztást a központ környékéről, hogy 6 csűr ég. Alig telt el tíz perc, s már a falu felső feléből hívtak, hogy meggyúlt egy ház, válaszol András Lajos, a lövétei önkéntes tűzoltóalakulat parancsnoka.

fotó: Egyed József

Lövéte központjában a földrajzi elhelyezkedés miatt, – a település egy szűk katlanban fekszik, – a házak és a csűrök sűrűn egymás mellett állnak. A házak és csűrök sűrűn egymás mellett állnak, ezért égtek le egymás után a gazdasági épületek, bennük a szerszámokkal, traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel, műhelyekkel, flexszel, motorfűrésszel, mindennel, ami egy háztartásban kell, – mondja a tűzoltóparancsnok –, a nyáron gyűjtött takarmánnyal és még állatokkal is.

A helybéliek egész éjjelig segédkeztek a tűzoltásban, hétfő délelőtt a romok eltakarítása zajlik. „A Homoród mente önkéntes alakulatai, Homoródszentmárton, Oklánd, Homoródalmás, Kápolnás, Újfalu, Szentegyháza mind segítettek, voltunk vagy 100-an tűzoltók a helyszínen, mert mi nagyon összetartóak vagyunk”, köszönjük szépen nekik, és a falu népének is, akik vedrekkel hordták a vizet a kocsikba, amikor nehézzé vált a pumpálása a patakból – kér meg András Lajos, hogy ezt, ha lehet, feltétlenül írjuk bele a cikkbe. Szerencsére vasárnap történt, s általában a lakosság otthon volt a faluban, így tudtak segíteni.

A tüzet rövidzárlat okozhatta, ahogy feltehetően a lakóház kigyúlását is a falu felső részén, véli. Itt a szentegyházi önkéntes alakulat oltotta el a tüzet, a háztető égett le, a ház a befolyt víz miatt lakhatatlanná vált, a benne élő család sürgősen albérletet keres, tudjuk meg a parancsnoktól.

– Annak örvendek, hogy a csűröknél legalább a négy házat sikerült megmenteni, így a lakók nem maradtak fedél nélkül télire – teszi hozzá.

A szentegyházi önkéntes tűzoltók, akiket szintén riasztottak a központi tűzhöz, két járművel indultak el. Mikor a második riasztást is megkapták, ők megálltak a nagyobbik kocsival a falu felső felében, s kioltották a tüzet, majd csatlakoztak a társaikhoz – mondja Balázs Pál, a szentegyházi alakulat vezetője. Nagy volt a veszély a lakóház esetében is, hogy perceken belül átterjed a szomszédságra. Mikor végeztek, csatlakoztak a központban dolgozó kollégákhoz, s este fél hétig ott dolgoztak.

A leégett tetejű ház. Fotó: Szentegyházi Önkéntes Tűzoltóság Facebook-oldala

Az önkéntesek nem tudják megmondani, pénzösszegben kifejezve mekkora lehet a kár, oltás közben a szűk hely miatt nem is látták, hogy mi égett el, de mindent el kell takarítani, ami takarmány, menthetetlen, mert a füstölgéssel csak a tüzet élteti.

Kisebb pánik, áramütés és hatalmas anyagi károk

A tűzben személyi sérülés nem történt, – bár állattetemeket véltek felfedezni – egy 55 éves férfit pánik miatt vittek be a megyei mentőszolgálat munkatársai a székelyudvarhelyi kórházba, egy másik személyhez pedig áramütés gyanújával érkezett ki a SMURD mentőskocsija. Az illető úgy tudja, a SMURD munkatársai a helyszínen ellátták, talán egy kábelhez érhetett hozzá, tudtuk meg dr. Domokos Ivántól, a megyei mentőszolgálat orvosigazgatójától. Ugyanezt állítja Balázs Pál is, ő azt is látta, hogy a villanyoszlop az utcán szikrázott, az áramszolgáltató munkatársai javították a vezetékeket.

A megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője, Alina Maria Ciobotariu tájékoztatott a hivatalos információkról: vasárnap 12 óra 18 perckor érkezett az első hívás, és 16 óra 20 perckor ért véget az oltás, amiben több mint 80 hivatásos és önkéntes tűzoltó vett részt 10 speciális kocsival és egy SMURD mentőautóval.

A lángok kiterjedtek 4 csűrre és a hozzájuk tartozó istállókra, velük együtt 3 fáskamra, 1 nyárikonyha, 2 műhely, 2 garázs égett, megközelítőleg 1000 négyzetméteren. Egy borjú, 15 termopánablak, egy termopán ajtó, egy traktor, különböző szerszámok, 11 köbméter tűzifa, egy köbméter fűrészáru is elégett. A tűz valószínűsíthető oka rövidzárlat lehetett, a kár becsült értéke 460 ezer lejre tehető. Megmentették a környező lakóházakat és melléképületeket mintegy 1.150.000 lej értékben.

A másik tűzhöz, a lakóházhoz, 12 óra 30 perckor kértek hatósági segítséget, és 13.55-re oltották el. A helyszínre az udvarhelyi hivatásos és a szentegyházi önkéntes tűzoltóság egy-egy kocsival szállt ki. Leégett a lakóház tetőzete 70 négyzetméteren, megrongálódott a ház mennyezete mintegy 50 négyzetméteren és 5 méter tűzifa sem a tulajdonosok szándékának megfelelően égett el. A tüzet rövidzárlat okozhatta, 12 ezer lej kárt okozott és 48 ezer lej értékben mentettek meg javakat.