Írókkal a fedélzetén, a városba evez a Bárka

Forrás: a Bárka Facebook oldala

Székelyudvarhelyen köt ki pénteken, szeptember 16-án este 18 órától a békéscsabai Bárka, testvérvárosunk irodalmi folyóirata.

A Bárka fedélzetéről a művelődési ház koncerttermébe jön el a folyóirat főszerkesztője, Elek Tibor irodalomtörténész, Farkas Wellmann Éva költő, főszerkesztő-helyettes, Szil Ágnes író, a prózarovat szerkesztője és Kiss László író, aki a versrovatért felel.

Mit hoz magával a Bárka?

Az irodalmi esten a folyóirat szerkesztői beszélnek majd a Bárkáról általában, valamint hangsúlyosabban az idei lapszámokról: a legizgalmasabb szövegekről, összeállításokról, szerkesztői műhelytitkokról.

A szerkesztők egy-egy rövid szépirodalmi felolvasással is készülnek, és a lap szerzői közül két udvarhelyi meglepetésvendég is lesz: Lőrincz György és Bálint Tamás. Az est második felében mutatják be Elek Tibor új, Szerelmem, Erdély (Válogatott és új esszék és kritikák Erdély magyar irodalmáról) című kötetét. Az est házigazdája és moderátora Szakács István Péter író lesz.

Még a Bárka előtt érkezik

Hétfőn, szeptember 12-én reggel 9-től és 10 órától dr. Seremet Sándor történész, a Kárpátaljai Szövetség titkára beszél az augusztus 19-én a művelődési házban megnyílt Szent István Király Hagyatéka – A Magyar Szent Korona Vármegyéi című vándorkiállításról, amely a történelmi Magyarország vármegyéinek székhelyeit ábrázolja Kovách Anton festményeivel.

A kiállítás utolsó napját záró előadással egybekötve a történész egy rendhagyó történelemórát is tart Trianon szilánkjai: Kárpátaljai helye az első világháború utáni összeomlott Közép-Európában címmel, az órákra elsősorban a középiskolás diákokat várják.