Iohannis szembemegy az ortodox egyházzal

Miután heves vitát okozott a romániai közéletben, hogy az ortodox húsvétra enyhített a kijárási tilalmon a kormány, Klaus Iohannis államelnök tanácskozásra hívta a miniszterelnököt és a kormány több tagját, hogy arra kérje őket: vizsgálják felül a belügyminisztérium és a román ortodox egyház közötti megállapodást – ezt maga Iohannis jelentette be szerdán, a tanácskozás előtti rövid sajtónyilatkozatában.

„Sajnálattal kell tapasztalnunk, hogy a legjobb szándék sokszor a legnagyobb bonyodalmakat eredményezi mind a magán-, mind a közéletben. Ez történt a belügyminisztérium és az ortodox egyház között született úgynevezett megállapodás esetében is. A szándék valószínűleg nagyon jó, de nem egyértelmű az elképzelés. A románok közül sokan ezt úgy értették, hogy itt az ideje a lazításnak. (…) Ma van a szükségállapot meghosszabbításának első napja, és sajnos semmi okunk nincs a lazításra” – érvelt az államfő.

Iohannis ismét nyomatékosan kérte a lakosságot, hogy: „Maradjanak otthon. Különben az ünnepek után temetések lesznek“.

Másképp emlékszik a belügyminiszter

Marcel Vela azt mondta szerdán, hogy Klaus Iohannis államelnök is, és Ludovic Orban kormányfő is beleegyezett a román rendőrség és az ortodox egyház közti húsvéti megállapodásba. „Természetes, hogy miniszteri minőségemben értesítem a miniszterelnököt és az államelnököt, mielőtt meghoznék egy döntést. Az elnök úr is, és a kormányfő is tudott arról, amit tegnap este bejelentettem.

„Semmiféle szabály nem sérül”, hiszen csak 65 év alatti személyek mehetnek a templomok elé, és ugyanolyan távolságra kell állniuk egymástól, mint a boltok előtt, a szent lángot pedig önkéntesek és papok viszik a házak, lépcsőházak elé – érvelt Vela.

Ludovic Orban miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott kedd este: ha betartják a szabályokat, szerinte nem áll fenn a koronavírus terjedésének kockázata.

Az erdélyi magyar pártok is ellenzik

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMNP-MPP) is közleményben tiltakozott az ortodox húsvéti engedmények ellen, és annak visszavonását kérte. A magyar pártok egyetértettek nem csak abban, hogy a bejelentett intézkedések veszélybe sodorják a lakosságot, kitéve azt a fertőzésnek, hanem abban is, hogy diszkriminatív a nyugati rítusú keresztényekkel szemben. Mindkét alakulat arra kéri a román ortodoxokat, hogy maradjanak otthon, ne éljenek a felkínált lehetőséggel.

Agerpres (hírösszefoglaló)

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Az ezzel kapcsolatos, április 15-ei hírfolyamunkat ide kattintva érheti el. 

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!