Iohannis népszavazást írna ki

Klaus Iohannis államfő azt nyilatkozta kedden, hogy népszavazást írna ki május 26-ára, az európai parlamenti választások napjára – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

“Már keményen dolgozunk ezen, elemezzük az adatokat, a változatokat, a jogi részt, és csaknem biztos vagyok abban, hogy népszavazást írok ki” – mondta az államfő a One World România által szervezett eseményen.

Klaus Iohannis szerint a népszavazás nem véletlenül került ismét előtérbe, hiszen az Alkotmánybíróság március 13-án igazat adott neki, és lehet referendumot szervezni a választásokkal egyidőben. A kormánypártok ugyanis megpróbálták ezt a lehetőséget kitörölni a törvényből, de alkotmányellenesnek bizonyult.

A büntetett előéletűek nélkül elnevezésű kampányt lebonyolító Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) azt reméli, hogy az államelnök az ő polgári kezdeményezésüket teszi majd napirendre – olvasható az ellenzéki párt honlapján. Az USR korábban egymillió aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy büntetett előéletű személyek ne indulhassanak a romániai választásokon.