Iohannis lehet az Európai Tanács elnöke

A PNL vezetői a hét elején megvitattak egy lehetséges forgatókönyvet 2024-re, amelyben Klaus Iohannis az Európai Tanács elnöke, Nicolae Ciucă szenátusi elnök pedig néhány hónapra Románia ideiglenes miniszterelnöke lehetne.

Ezt július 1-jétől képzelik el, miután Charles Michel, az Európai Tanács jelenlegi elnöke megüresíti a tisztséget.

Július 1-jétől Magyarország veszi át az EU soros elnökségét. Az európai hagyomány szerint, ha nem gyűl össze elég szavazat az új vezetőre, akkor az elnökséget betöltő ország átveheti egy időre a Tanács irányítását.

Van egy másik szabály is, amely a leghosszabb ideig hivatalban lévő politikai vezető megválasztására vonatkozik. Jelen állás szerint a Tanács leghosszabb ideje hivatalban lévő tagjai Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Iohannis. Ha Orbán nem kerülne ebbe a pozícióba, az növelné Iohannis reális esélyeit.

A Financial Times azonban két másik lehetséges jelöltet is javasolt az elnökségre: Mario Draghi volt olasz miniszterelnököt és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnököt.

Emellett, ha Iohannis lemondana, hogy átvegye a Tanács elnöki tisztségét, akkor Románia miniszterelnöki posztját az alkotmány szerint az állam második embere, Nicolae Ciucă, a PNL elnöke töltené be. Ha ez megtörténne, az nagy előny lenne a PNL számára, mert nem függne a PSD-től.