Iohannis kijelölte régi-új miniszterelnökét

archív felvétel

Klaus Iohannis államfő újra Ludovic Orban PNL-elnököt bízta meg pénteken kormányalakítással, miután párttársa, Florin Cîțu csütörtökön délután visszalépett – írja az Agerpres.

Az Adevărul napilap értesülései szerint van politikai akarat még az ellenzéki PSD részéről is, hogy a kormányt már szombaton, március 14-én beiktassa a parlament. Marcel Ciolacu, a PSD ügyvezető elnöke arra hivatkozott, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzet indokolja a sürgősséget, és arra kérte párttársait, hogy legyenek Bukarestben szombat reggel és szavazzák meg az Orban-kormányt.

Előzmények:

Iohannis olyan körülmények között jelölte (harmadjára) Ludovic Orbant, hogy korábban az Alkotmánybíróság kimondta: nem lehet ugyanazt a személyt közvetlenül azután ismét jelölni, hogy nem szavazott bizalmat neki a kormány. Így került a képbe Orban második, sikertelen jelölése után Florin Cîțu volt pénzügyminiszter.

A helyzet azért érdekes, mert Ludovic Orban korábbi mandátumát éppen a PSD (és az RMDSZ) által benyújtott, sikeres bizalmatlansági indítvány szakította félbe. Azóta már volt egy sikertelen kormányjelölés (Orban volt akkor is a miniszterelnök-jelölt), és, ha ez még egyszer bekövetkezne, az előre hozott parlamenti választásokhoz vezetne, ami nem áll érdekében az PSD-nek. Ez állhatott Florin Cîțu visszalépése mögött is, a PNL vélhetően attól tartott, hogy megvan a parlamenti többség a volt pénzügyminiszter beiktatásához.