Iohannis: Amíg én vagyok Románia elnöke, addig ilyen törvény nem lesz! (videó)

Így reagált az államelnök a képviselőházon hallgatólagosan átment székelyföldi autonómiatervezetre.

Iohannis beszédének teljes átirata:

Jó napot kívánok, kedves románok! Jó napot kívánok, PSD! Hihetetlen, ami Románia parlamentjében történik. A PSD segítette az RMDSZ-t, hogy átmenjen a képviselőházon egy törvénytervezet, ami széleskörű autonómiát biztosít Székelyföldnek.

Hihetetlen, hová jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen megegyezések történnek Románia parlamentjében. Miközben mi, én, a kormány és más hatóságok a koronavírus-járvánnyal küzdünk, a románok életéért harcolunk, hogy megszabaduljunk ettől a járványtól, a PSD, a nagy PSD azért küzd a parlament „titkos” irodáiban, hogy Erdélyt a magyaroknak adja. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért a budapesti vezér, Orbán Viktor ezért a megegyezését cserébe?

Látják, kedves románok, ezt jelenti a toxikus többség, a mérgező PSD-s többség. Ezért talán jobban érthető most, miért akartam előrehozott választásokat. Én nem akarom, hogy a nemzet fontos ügyeiről a PSD határozzon.

Nem akarom, hogy ez a PSD-s többség Románia és a románok ellen döntsön. Ez megengedhetetlen. Amíg én vagyok Románia elnöke, egy ilyen törvény nem fog létezni. Köszönöm!

Magyar fordítás, feliratozás: Pál Edit Éva, Sinka-Király Levente.