Iohannis elmondta, mikor érkezhet az első adag oltás

Klaus Iohannis államfő úgy véli, sikerült csökkenteni a járvány hatásait, amíg megérkezik a koronavírus elleni védőáltás, ez 2021 első negyedévében történhet meg – jelentette be sajtótájékoztatón, miután az illetékes miniszterekkel, tisztségviselőkkel elemezték a járványhelyzetet. Hozzátette: első körben az egészségügyi dolgozókat, illetve a kockázati csoportokba tartozókat fogják beoltani. „A teljes lakosság beoltására legkorábban tavasszal kerülhet sor”.

Iohannis úgy gondolja, a rossz elhalálozási arányban az utóbbi 30 évben elhanyagolt román egészségügy köszön vissza, ezért átfogó reformra van szükség az egészségügyben. A kedden közölt hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-járvány: megdőlt az egy nap alatt jegyzett új fertőzések és halálesetek száma.

Újságírói kérdésre Iohannis szakértőkre hivatkozva kijelentette, hogy nem kell elhalasztani a december 6-ra kitűzött parlamenti választásokat – számol be róla az MTI. Az Agerpres hírügynökség pedig arról, hogy az államfő szerint a szükségállapot bevezetésére sincs szükség jelen pillanatban, „ugyanakkor egyértelműen megvan minden okunk rá, hogy korlátozásokat vezessünk be a világjárvány terjedésének fékezésére”.