Iohannis: Elkerülhetetlen a további korlátozások bevezetése

Elkerülhetetlen a korlátozások bevezetése a jelenlegi helyzetben, nyilatkozta szerda este Klaus Iohannis. A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az államfő hangsúlyozta, a járvány eleje óta szerdán nőtt a legnagyobb mértékben az új megfertőződések, illetve a koronavírus okozta elhalálozások száma, ami „rendkívül aggasztó”. Szerinte „minél korábban vezetjük be az intézkedéseket, és minél inkább tartjuk be azokat, annál korábban mutatkozik meg a hatásuk és juthatunk el oda, hogy feloldjuk ezeket”.

Az államfő szerint azonban a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott legújabb korlátozó intézkedéseket helyi szinten kell alkalmazni, nem szükséges lezárni az egész országot. A kórházak túlzsúfolásának megszüntetése és a betegség ellenőrizhetetlen terjedésének megelőzése érdekében meg kell hozni a szakértők által javasolt intézkedéseket, de minden korlátozásnak egyenes arányban kell állnia az aktuális járványhelyzettel, tette még hozzá. Azt is elmondta, hogy nem szerené, ha egyszerre túl sok korlátozó intézkedést vezetnének be, ahogy azt sem, hogy korlátozzák a települések közötti közlekedést.

Iohannis azt állította ugyanakkor, hogy az esetek számának növekedése nem függ össze a helyhatósági választásokkal. Rámutatott, nemcsak Románia van nehéz helyzetben, hanem a többi európai ország is, mindenhol nagy nyomás nehezedett az egészségügyi rendszerre az elmúlt hónapokban, és rendkívüli erőfeszítésekre volt szükség az orvosok részéről az emberéletek megmentése érdekében.

Azt is megemlítette, ha a szakemberek a védőmaszk állandó használatát fogják esetleg javasolni, ezt az intézkedést is elrendelik majd.

Agerpres