Iohannis: csak semmi lazítás húsvétkor

Valamennyi korlátozó intézkedés érvényben marad az ortodox húsvét alatt – szögezte le pénteken Klaus Iohannis államfő egy videóüzenetben, amelyet a Cotroceni-palotából közvetítettek élőben.

Az elnök előbb felhívást intézett a hatóságokhoz, hogy az ünnepnapok alatt se lankadjon a figyelmük, mert az elhalálozások és megbetegedések száma világszerte emelkedik, és Románia, más országokhoz hasonlóan, egy újabb fertőzéshullám előtt áll, amelynek ellen kell állnia.

Miután heves vitát okozott a romániai közéletben, hogy az ortodox húsvétra enyhített a kijárási tilalmon a kormány, Klaus Iohannis államelnök arra kérte a kormányt, hogy vizsgálja felül az egyezséget. Végül nem vonták vissza, de módosították azt, a részletekről itt írtunk.

„Valamennyi korlátozás érvényben marad a napokban. Nem játszunk az emberek életével, bármilyen szabályszegés óriási kockázatot jelenthet. A hatóságok erőfeszítéseinek és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályok betartásának köszönhetően nem terjed széles körűen a járvány Romániában. Mindannyian nagyon sokat tettünk már a katasztrófa elkerülése érdekében. Ne hagyjuk, hogy erőfeszítéseink kárba vesszenek!” – fogalmazott.

Iohannis ezért ismételten arra kérte a húsvétra készülő híveket, hogy maradjanak otthon az ünnepen. Az elnök hangsúlyozta, meg kell hozniuk ezt az áldozatot annak érdekében, hogy később, egészségben együtt lehessenek szeretteikkel. „A távolságtartás a tehetetlenség érzetét kelti bennünk, de ez az egyetlen racionális magatartás” – mondta.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Az ezzel kapcsolatos, április 17-ei hírfolyamunkat ide kattintva érheti el.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!