Iohannis a külföldi románokhoz: ne jöjjenek haza húsvétra!

Nehéz időszak következik, csak a távolból fejezhetik ki érzéseiket.
Fotó: presidency.ro

Sikerült az eddigi intézkedésekkel késleltetni a koronavírus terjedését, de néhány napja beléptünk a legnehezebb időszakba. Nehéz hetek következnek, amelyek kritikusak lesznek a román egészségügyre – kezdte üzenetét Klaus Iohannis államelnök a pénteken 14 órától tartott sajtótájékoztatón.

Eddig 116 román állampolgár vesztét okozta a betegség, ami így is nagy érzelmi terhet jelent az országnak. „Vajon hány áldozat lesz még, nem tudjuk, de az biztosan tőlünk függ, hogy minél kevesebben legyenek, mert ha nem tartjuk be szigorúan a szabályokat, az elhalálozások és a súlyos esetek száma növekedni fog” – hangsúlyozta.

Ahhoz, hogy az életre-halálra szóló harcban győzni tudjunk, fenn kell tartani az eddigi megszorításokat, amíg a veszély elmúlik, mert „nem lesz senki biztonságban, amíg nem lesz mindenki biztonságban”.

A közelgő húsvéti ünnepre való tekintettel

Iohannis elmondta: természetes, hogy máskor ezt együtt tölti a család, de egy súlyos válság közepén éri az emberiséget az Úr feltámadása, ezért – szomorúan, de – arra kéri a külföldön élő román állampolgárokat: ne jöjjenek haza az ünnepekre, bármennyire is nehéz, értsék meg, veszélyes lehet.

„Ezúttal csak a távolból lehetünk együtt a szeretteinkkel, csak így tudjuk kifejezzük érzéseinket, anélkül, hogy veszélybe sodornánk egymást”. Mindezt azért tesszük, hogy később újra együtt lehessünk.

A teljes román nyelvű szöveg itt olvasható.

„Keresztények milliói számára egy valóságos dráma, hogy nem mehetnek templomba, de bízzatok benne, ez a nehéz időszak egyszer le fog járni, és megerősödött hittel gyűlhetünk össze templomainkban”.

– Mindannyiunk áldozata segít csökkenteni a járvány terjedését, a felelősségteljes viselkedés egy lépés ahhoz, hogy újra normális életet élhessünk. „A láthatatlan ellenséget csak a távolságtartással tudjuk leküzdeni, az egymás iránti szeretetünket most a távolságtartással tudjuk kifejezni.”

Az államelnök külön szólt a rendfenntartó erőkhöz, megköszönve áldozatukat, emlékeztetve őket küldetésükre: megvédeni Románia polgárait, betartatni a törvényeket. „Legyetek figyelmesek, a gyors beavatkozásotok életeket menthet!”.

„Kedves románok!

Csak ha szigorúan betartjuk a szabályokat, akkor tudjuk megóvni egymást”, mondta végül, arra kérve mindenkit, hogy csak a feltétlen szükséges esetekben járjon ki otthonából, ne ölelkezzenek, ne fogjanak kezet, tartsanak távolságot, és mossanak kezet, mikor hazaérnek.

„Ezek az egyszerű lépések törvényerőre emelkednek ezekben a napokban”.

– A hatóságok igyekeznek megfelelően ellátni a kórházakat, de nem ott kell megállítani a betegséget, hanem a közösségben. Szolidaritás, egység nélkül nem fog sikerülni, minden ember ki kell, hogy vegye a részét belőle. Mint egy igazi család, győzni fogunk, ahogy a történelemben máskor is tette a román nemzet – zárta beszédét az államelnök.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 3-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!