Intenzíven fekszik egy koronavírusos kórházi ápolónő

illusztráció, a szerző felvétele

A hír sajnos igaz, koronavírussal fertőződött a városi kórház egyik munkatársa, az intenzív osztályon fekszik, erősítette meg kérdéseinkre az információkat dr. Lőrinczi Csaba orvos-igazgató. Még nincs lélegeztetőgépen, fogalmazott a kórház szakmai vezetője hétfő koraeste, kedd reggel indul autó, hogy lábadozó-szérumot hozzanak számára Vajdahunyadról.

A konvaleszcens plazmának is nevezett lábadozó szérumot olyan betegek vérplazmájából vonják ki, akik már gyógyulófélben vannak, vagy túlestek a betegségen. A plazma a vírus ellenanyagát tartalmazza, és a tapasztalatok szerint bizonyos esetekben megkönnyíti a felépülést. Már más vírusok esetében is sikerrel alkalmazták: SARS, H1N1, ebola, spanyolnátha, diftéria stb. a múlt századfordulón felfedezett ellenszert, ami a koronavírusosokkal is előfordult, hogy megkönnyítette a felépülést, de még nem tudják teljes bizonyossággal a kutatók sem a szabályszerűséget, hogy mely esetekben működik, illetve a járvány elején még fennállt az a helyzet is a világban, hogy nem volt elég gyógyult beteg ahhoz, hogy minden súlyos esetnek jusson a plazmából.

A 48 éves asszisztensnő tüneteket mutatott, tesztelték, és pozitív lett az eredménye. Több kórházi alkalmazottról nem derült ki, hogy fertőzött lenne, a fertőzőosztály összes munkatársát tesztelték múlt héten, de minden eredmény negatív lett, nem tudják, hogy az ápolónő honnan kaphatta el a betegséget. A hölgy más betegségekkel is rendelkezik: kicsit túlsúlyos, anyagcserezavarai vannak, és olyan alkatnak tűnik, aki könnyebben megbetegszik és rosszul viseli a betegségeket, válaszolta arra a kérdésünkre, hogy vannak-e társbetegségei, az orvos-igazgató.

Gyergyói férfi halt meg hétvégén

Jelenleg 29 új típusú koronavírussal fertőzöttet kezelnek a városi kórházban. Pénteken egy személy elhunyt, így emelkedett szombatra a COVID-19-cel kapcsolatba hozható elhalálozások száma 11-re a megyében. Egy 68 éves gyergyószéki férfiról van szó, akit eleve súlyos betegen hoztak az udvarhelyi háttérkórházba, miután a gyergyószentmiklósi intézményben már újraélesztették. Két hétig lélegeztetőgépen volt az udvarhelyi intenzíven, pénteken távozott az élők sorából. Szív- és keringési betegségei voltak, amelyekhez társult a koronavírusfertőzés okozta tüdőgyulladás, tudtuk meg.