Innen letölthető az oltásigazolás

Azok a személyek, akik megkapták mindkét koronavírus elleni oltásukat, az internetről letölthetik oltási igazolásukat, amely például a határátlépéskor is szükséges – hívta fel a figyelmünket Alfréd, a virtuális hivatalnok a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán.

S hogy még könnyebb dolgunk legyen, a folyamatot lépésről lépésre meg is mutatta ebben a videóban.

Röviden: megnyomod a nagy piros téglalapot, legörgetsz az előugró szöveg aljára, kipipálod mindkét négyzetet, megnyomod az Accept termenii gombot, aztán beírod a személyi azonosító számodat (CNP) és a telefonszámodat, majd az sms-ben kapott kódot, és máris letöltheted az oltásigazolásod.

Ez akkor lehet hasznos, hogyha például pont kifogyott a nyomtatóból a tinta az oltóközpontban, vagy elhagytad, összegyűrted a papírt, amit ott kaptál. Az online rendszer az eredetivel megegyező másolatot állít ki.

Csakhogy hiába próbálkoztunk hősies kitartással, két napig sehogy sem sikerült belépnünk a megadott portálra.

Hogy mi lehetett az oka,

arra Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány koordinátora adott választ: – A nagyon rövid idő alatt regisztrált nagyon nagyszámú belépés okozta az országos elektronikus oltási nyilvántartás (RENV) rendszerében fellépett működési hibát – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján.

– Műszaki jellegű problémáról volt szó, amelyet az adatbázist kezelő IT-szakemberek azonosították, és ésszerű időn belül kijavítottak, ez a meghibásodás nyilván akadályozta az immunizálás menetét, mivel a beoltott személyeket nem lehetett regisztrálni a platformon. Úgy tűnik, hogy nagyon rövid idő alatt, nagyon sokan, több mint 40.000-en próbáltak belépni, ez okozta a működési hibát – magyarázta Gheorghiţă, hozzátéve, hogy a platformot folyamatosan optimalizálják, így csökkenni fog a hasonló hibák előfordulási kockázata.