Ingyenes telekkönyvre vársz?

Sándor Alpár, a mezőgazdasági osztály vezetője.
A szerző felvétele

Lezárult a külterületek ingyenes telekkönyvezési programjának első szakasza, ami még 2018-ban kezdődött, de máris készülnek a folytatására – mondták el a városháza részéről augusztus 3-án, kedden.

Gálfi Árpád polgármester beszámolója szerint a rendszerváltás óta eltelt 31 évben elengedhetetlen lépés volt, hogy tudják jogilag rendezni a területeket, most sikerült élni egy pályázati lehetőséggel. A város kültelkeinek mintegy felét sikerült felmérni és telekkönyvezni, ezzel segítve az udvarhelyi gazdákat, tulajdonosokat.

Az első ciklusban

hat szektor került sorra, amelyek a következő dűlőkből tevődtek össze: Cserepataka, Felsőlok, Eger, Vadutca (kadicsfalvi rész) Budvároldala, Nagyoldal, Kerekcsere, Nagyvölgy (Udvarhely alsó fele, Jézus-kápolna fölött) Határpatak, Nyak, Hatatoria, Borsóoldal, Vigaszó, Ince, Zabvágás, Cserevágása, Cserelaposa, Árpád, Nyir, Puszta, Nagymező, Mocsolya (bethlenfalvi rész). A kiválasztásnál az volt a fő kritérium, hogy hol volt kevesebb telekkönyv, azok kerültek elsőbbségbe, jelenleg százszázalékos a lefedettség – számolt be Sándor Alpár, a mezőgazdasági osztály vezetője.

Összesen 2212 hektárnyi területen (szántó, kaszáló, erdő) 1744 darab új telekkönyvet eredményezett a program, melynek a kormány által támogatott összértéke 129.441 lej plusz ÁFA. A frissen telekkönyvezett területből a város köz- és magántulajdonát 261,97 hektár képezi és a Helyi Földosztó Bizottság rendelkezésében 119,62 hektár van, ami visszaszolgáltatásra alkalmas területekből áll, a többi terület magánkézben van.

Az első ciklus elhúzódott a járványhelyzet miatt, többször is kellett hosszabbítaniuk a szerződésen. Olyan telkekre, amiket 2017 után visszaszolgáltatási kérésre osztottak ki, és a birtokbahelyezési jegyzőkönyvek alapján ideiglenes tulajdonjogot jegyeztek be, a megyei földosztó bizottság rövid időn belül, az év folyamán elkészíti a tulajdonlapokat is, ígérte az osztályvezető. Egyébként a hivatal mezőgazdasági irodáján vannak a már elkészült iratok, folyamatban van a kiosztás, az átvétel időpontjáról ők értesítik a tulajdonosokat.

Mennyi volt, mennyi lesz?

81 lejt fizetett ki a román állam tulajdonosként azoknál a területeknél, ahol csak tulajdonlap állt rendelkezésre, és 40,5 lejt azoknál, ahol már korábban telekkönyvezve volt a terület, de most változott a számozás, ezt is az állam fedezte. A polgármester még azzal egészítette ki, hogy 1200-1500 lej között tudja a topográfiai felmérések árát, ha külön kérnék egy-egy belterületre, s ha ennek csak a fele volt kültelekre, akkor is jelentős költségről van szó, ami alól mentesültek a tulajdonosok. Pontos árat helyben az osztályvezető sem tudott mondani, utólagos kérdésünkre azt válaszolta, hogy valóban 600-700 lej körüli lehet az egyenkénti ár, s azért lehetett ezt 40-80 lejre lecsökkenteni, mert egyszerre sokat mértek fel a kijelölt helyszíneken.

A következő fázisban már változik az ár, de ugyancsak teljes mértékű a támogatás, 146 lej plusz áfa lesz, amit kifizetnek a topográfus cégnek (Udvarhely esetében ez a Geotop). Az összértéke a szerződésnek viszont ugyanannyi lesz, ezért párszáz területtel kevesebb fog beleférni, és 2022 végére lesznek meg azok a telekkönyvek, ha minden jól megy. A program második szakasza már előkészítés alatt áll, de nem is kell jelentkezni, a hivatal a megyei telekkönyvi hivatallal együtt állapítják meg az alkalmas területeket, és összeszedik az aktákat.

Az osztályvezető valószínűnek tartja, hogy a második keretbe nem fog minden hátramaradt kültelek beleférni, de igyekeznek forrást szerezni a maradék 15%-ra is, hogy minden tulajdonos egyenlő mértékben részesülhessen az ingyenességből.