Influenzában fogunk mind meghalni. S pánikban

Múlt héten csütörtökön vagy pénteken hallom a Príma rádióban a hírt, hogy immár 44 halálos áldozata van az influenzának. Most hétfőn reggel ismét hallottam. Tényleg ennyire nagy a baj?

Nézzük a hírt. Azzal kezdték, hogy 44-re nőtt az áldozatok száma, aztán hozzátették, hogy egyik sem volt beoltva influenza ellen. Hogy rohanj azonnal a patikába oltásért. Az egyik kollégám, aki szintén hallotta a hírt, megkérdi, hogy van az országnak valamilyen kötelezettsége, hogy ennyi vagy annyi oltást el kell adni? Mindegy, ne kekeckedjünk, nézzük tovább a hírt.

Felsorolnak nemtudomhány esetet, hogy egy Iaşi megyei 41 éves, Neamţ megyei 79 éves, egy Bukaresti 64 éves, illetve egy szintén Iaşi megyei 43 éves halt meg. Majd hozzáteszik: a 41 éves nőnek nem volt semmilyen más betegsége. Ez újdonság számomra, ilyet még nem hallottam soha hírben. Ebből mit értsünk? Hogy olyan veszélyes a betegség, hogy még az egészségeseket is elviszi? Vagy azt, hogy a többieknek más betegsége is volt, s az influenza csak rásegített ezekre?

Miért nem mondják el soha, hogy az áldozatok milyen más betegségekben szenvedtek? Hogy legyünk mi is jól informáltak, s tudjuk, hogy milyen típusú betegeket kell, hogy féltsünk az influenzától? Miért rémisztgetnek, ahelyett, hogy informálnának? És itt nem a rádiós hírszerkesztőre gondolok, mert ő csak átvett egy hírt, amit a hatóságok kiadtak. A hatóságokra gondolok, és ismét felteszem a kérdést: miért rémisztgetnek tájékoztatás helyett?

Rákeresek a hírre, hogy honnan jöhetett. Román oldalakon megtalálom, de egy picit másképp fogalmazva. Azt írják, hogy „Femeia din judeţul Iaşi de 41 de ani nu avea condiţii medicale preexistente cunoscute”. Tehát nincs információnk arról, hogy más betegsége volt-e az áldozatnak. Nem azt mondják, hogy nem volt más betegsége. Tehát lehet, hogy ez az egyetlen egészséges áldozat sem volt egészséges, mielőtt a grippé megtámadta. De tegyük fel, hogy egészséges volt, hogy legyen összehasonlítási alapunk, mert a nullával (0) nagyon nehéz osztani, 1-gyel könnyebb.

Szóval, 1-re nőtt az influenza egészséges áldozatainak a száma, és 44-re az összes áldozatok száma. Sok ez az 1? Vagy a 44? Ha az áldozatok hozzátartozóit kérdezzük, akkor sok. Senki nem szeretné szeretteit elveszteni egy influenza miatt.

De elég nagy számok ezek, ahhoz, hogy minden héten kétszer-háromszor szembeszaladjon az ember a hírrel, hogy nemtudomhányra nőtt az influenzában meghalt emberek száma? Elég ez ahhoz, hogy mikor az asszony apósommal beszél, aki nagy tévénéző, akkor mindig megtudja tőle, kérdezés nélkül, hogy hol hány ember halt meg ismét influenzában? Ez továbbra is kérdés számomra, ahogy ugyanaz is kérdés, hogy miért nem hallunk hasonló híreket más típusú, halált okozó betegségekről. Amelyek ráadásul sokkal veszélyesebbek és sokkal több embert, ráadásul egészséges embert elvisznek.

Nézzük például: évi 80 000-re becsülik a kórházi fertőzések okozta haláleseteket országunkban. Ebből körülbelül évi 20 000 kerül be a statisztikákba. Ha ezeket a számokat napokra lebontjuk, akkor az naponta 220 ember. Tehát egy nap alatt több ember hal meg kórházi fertőzésben, mint egész évben influenzában. Tehát ma, február 25-én az kellene, hogy szerepeljen a hírekben, hogy „idén már 12 320-ra nőtt a kórházi fertőzésben elhunytak száma. Minden áldozat be volt oltva.” Szoktunk olvasni ilyen híreket? Adnak ki a hatóságok ilyen sajtóközleményeket heti rendszerességgel? Nem. Pedig a veszély több százszor nagyobb.

Nem beszélve a szív- és érrendszeri betegségekről, amik nálunk az országban a halálesetek 60%-át okozzák, és megfelelő életmóddal szép százalékuk kiküszöbölhető lenne. Nem beszélve a rákról, mely a maradék halálesetek több mint egyharmadát okozza, vagy a tüdőgyulladásról, a cukorbajról, az öngyilkosságokról, és így mehetünk tovább szépen a statisztikán.

Miért pont az influenza a fekete bárány most? Vétett ő valamivel? Vagy csak lejárt a kanyarószezon?