Indulhatnak a kék buszok

Elfogadta a tanács azt a határozatát, amellyel az Urbanára ruházza a közszállítás szolgáltatási jogát, ezzel elhárult a legnagyobb jogi akadálya annak, hogy a városi buszjáratokat a város közszolgáltató cége működtesse.

Új ülésvezetőt is választottak Benedek Árpád Csaba személyében. Fotó: Sata Zalán

A kedden, augusztus 23-án elfogadott tervezet egyébként már az augusztus 18-ai tanácsülésen napirenden volt, azonban közigazgatási okokból akkor visszavonta azt a polgármester. Vélhetően ezeket sikerült azóta megoldania, a testület jelenlévő 12 képviselője ugyanis egyöntetűen megszavazta, miután a szakbizottság pozitívan véleményezte.

A döntés azért volt fontos és sürgős,

mert ezen a héten lejár a Balint Trans megbízatása a közszállítás szolgáltatására. A tanácsülésen nem hangzott el, hogy rögtön utána készen áll-e az Urbana a szolgáltatás átvételére, erre vonatkozó kérdésünkre a polgármester azt mondta: biztosan elindulnak a buszok jövő hétfőn, augusztus 29-én. Hadnagy Gábor, az Urbana vezérigazgatója megerősítette, hogy a kék buszok készen állnak a feladatra, igaz, szükségük lesz több sofőrre.

A határozat előterjesztése értelmében egyelőre két járatot tudnak indítani a három felújított – Budapestről kapott – Ikarus busszal, az egyik Bethlenfalva és a Jézus kápolna között, a másik Bethlenfalva és a Cserehát között fog járni. Mivel egymással szemben fognak járni, így félóránként lehet egyikre vagy másikra számítani azon a szakaszon, amelyen átfedés van az útvonalak között. Az árak egyelőre a régiek: 2 lej/út, a bérlet pedig 66 lej/hónap, az iskolásoknak, nyugdíjasoknak, mozgássérülteknek továbbra is jár a kedvezmény. 

Ötéves szerződést kötnek az Urbanával, a járatokat bővítik, amint beérkeznek a saját forrásból vásárolt buszok (2 dízel és 1 elektromos), majd az uniós pályázatból megvásárolható nyolc elektromos busz – utóbbiak egyúttal a kék buszokat ki is váltják. Most, hogy a Versenyhivatal is láttamozta az Urbana megbízását, a városi közszállítás működtetésére további költségvetést rendelhetnek a város cégének szeptemberben – hangzott el még a tanácsülésen.