Imre Gábor lenne az udvarhelyi RMDSZ elnöke

Fotó: GÁL ELŐD

Egyedül állt a sajtó elé – de nem gondolja, hogy véleményével egyedül lenne – Imre Gábor, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács volt elnöke, RMDSZ-tag, aki szerint Udvarhely közéleti válságba került és ugyanígy a pártjuk helyi szervezete is. Úgy gondolja, hogy a szervezet képes eredményeket elérni, még ha ezek Székelyudvarhelyen el is maradtak, a legstabilabb és legfontosabb intézményes keretet a politikai vitára az RMDSZ-ben látja, ezért reformálná azt helyi elnökként.

Az egyik legfontosabb feladatának az új tagok bevonzását látná, olyanokét, akik hitelesek, akik hisznek abban, hogy együtt előre vihetik a várost, és elérhetik, hogy jó közhangulat és bizalom alakuljon ki, „egy városként gondoljunk magunkra, és ne az ellentétek kerüljenek előtérbe, a letargia helyett mondjuk el a véleményünket, vitatkozzunk arról, ha valami nem jó”. Gábor úgy látja, most valami nem jó. „Nem tudom megítélni, hogy ez egy fejlődő pálya-e, ami éppen egy gödörbe jutott, de átlendülünk rajta. Az a véleményem, hogy elsősorban közéleti fórumokat, vitákat kell létrehozni, ahol megbeszéljük, hogy mik a gondok, mert jelenleg a közbeszéd megszűnt” – vélekedik, még saját szervezetük sem mondja ki, hogy ami most történik, az nem jó.

Újraszervezni a szervezetet,

ez az elsődleges terve, és hogy ebben jó, megpróbálja alátámasztani az UIET-tel példálózva. „Négy évvel ezelőtt, amikor Angliából csak hazajárogattam, és azt mondtam, hogy Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács, szemberöhögtek az emberek. Úgy gondolom, hogy ma már nem kacagnak” – mondta. Bízik benne, hogy az UIET támogatását is élvezi majd, mint valaki, aki három évig vezette a szervezetet (elég hangosra sikerült az UIET idei tisztújítása, amikor Imre Gábor ellenében Tornai Szilárdot választotta meg elnökének a szervezet – szerk. megj.), és jelenleg ügyvezető alelnök, de elsősorban olyan emberek bizalmára van szüksége, akik az RMDSZ-ben akarnak dolgozni, hisz egy ifjúsági szervezet nem képes egy városi szervezet munkáját pótolni. 

Szerinte van annyi közügyek iránt érdeklődő ember, akinek csak egy olyan közösség kell, ahol megbeszélhetik a vitás kérdéseket. Ha őket be lehet vonzani, és alkalmazni a régi típusú pártszerveződést, akkor a tagság nyomást tudna gyakorolni a választott vezetőkre. Például az önkormányzati képviselőkre, – akik tudja, a következő három évben is önkormányzati képviselők lesznek – hogy hallassák a hangjukat, mondják el, hogy baj van. Gábornak rosszul esik, hogy semelyik politikai oldal, senki, aki felemelhette volna a hangját ez ellen a közéleti bizalomvesztés ellen, nem tette. Rendet kell tenni a szervezetben, hogy az rendet rakhasson Székelyudvarhelyen – fogalmaz.    

Ha vannak emberek, akik ugyanazt teszik hetente, havonta, évente, és más eredményt várnak el, az elgondolkodtat” – ködösített Imre Gábor, azonban nem árulta el, hogy kikre gondol, nem az ő tisztje, mondta, hozzátéve, hogy a saját útját szeretné inkább egyengetni, mint mások felett pálcát törni.

Miért csak most esett le?

– kérdeztük, hiszen köztudott, hogy 16-ban a kampánycsapat részeként, 20-ban önkormányzati képviselőjelöltként része volt az RMDSZ csapatának Gábor, ahol a szervezet, ha nem is ugyanezzel, de ugyanilyen szlogenekkel kampányolt: fejlődő pályára kell állítani a várost. 16-ban csupán 1-2 megnyilvánulása volt, szerinte túlzás azt állítani, hogy része lett volna a kampánynak, 2020-ban már masszívan, vallja be, és akkor már világosan meg is értette, hogy lényegi változásokra van szükség, amelyre a toborzás mellett a terepmunka lehetne megoldás.

„Én a terepmunkát hiányoltam 2018-20 között az városi szervezetből, ami alatt meg kell győzni az embereket, hogy újra egy olyan közösséggé tudunk válni, akik tudnak változtatni” – mondta, ahogy azt is, hogy ő mindig inkább az első vonalban szeret lenni, mint az irodában, így hiteles és meggyőzőbb is marad, úgy gondolja.

Ne csak az RMDSZ-szel szemben érezd ezt kritikának, hanem a regnáló globális elitek kritikájának, akiknek nem négyévente kellene előállnia – ecseteli.

Vigyázz, kész, tűz!

Úgy érzi, azzal tud segíteni, ha ringbe száll, ezért fejtette ki a szándékát, és adja le a dokumentációt, amint itt lesz az ideje. Szerinte ez egy hálátlan feladat, és ha nem akarják vállalni az ötvenes, negyvenes, harmincas éveikben járó tagok, „akkor maradtak ők, és így mennek előre”. Úgy gondolja, hogy azért is késhetett a tisztújítás megszervezése, mert ez egy hálátlan feladat, senki nem szeretné vállalni. Fiatalsága véleménye szerint még jól is jöhet: „erősek a lábaim, van még kedvem, ambícióm az embereket meghallgatni”.

Az RMDSZ megbízott elnöke jelenleg Szakács Tibor, akit Imre Gábor informálni fog arról, hogy szándékában áll indulni a tisztújítón, ami „a közeljövőben meg kell, hogy történjen, hisz a lemondott elnök után kétszer féléves időszakra bízhatnak meg egy személyt, hogy vezesse a szervezetet. Az első félév júniusban járt le, most vannak a második félév felénél”. Ő azért sürgette bejelenteni indulási szándékát, mert a fokozódó vírushelyzet miatt nehezebb lesz a tisztújítás megszervezése, de nincs a városnak ideje, hogy ezzel várjanak.

Azt ígéri, hogy elnökként szorgalmazni fogja az előválasztást, ahogy szorgalmazta 2020-ban is a szervezet polgármesterjelöltjének kiválasztásakor (ez nem történt meg, Derzsi Lászlót indította a szervezet – szerk. megj.). Ugyan nevekről továbbra sem beszél Gábor, érezhető, hogy sok mindenben nincs konszenzus, és egyeztetés a szervezeten belül. „Biztos vagyok benne, hogy lesznek most olyan emberek, akik nem örülnek, hogy az élére állok ennek, de én irtózom attól a mentalitástól, hogy mindegy, csak ne legyen baj. A munka bajjal és stresszel jár, és ezt be kell vállalni” – fogalmazott, majd egy nagyon jól csengő mondattal folytatta:

„Nem a kevesekért, hanem a sokakért kell szervezetet építeni, hogy ezt a morális válságot leküzdjük. Nem lehet, hogy kevesek érdekei mentén épüljön fel egy városi szervezet, hanem csak az járható út, ha a város érdekei mentén építik fel a szervezetet”.

Úgy látja, hogy évek óta nem működik jól a szervezet, a célja, hogy 2024-ben egy megújult és bizalmat visszanyerő városi szervezetként többséggel nyerjék meg a városvezetést, és a várost egy fejlődő pályára állítsák.