Ilyés: úgy döntöttem, hogy az első helyet átadom a célvonalnál

Szakács Máté, fotó: Medias Bike Marathon Facebook-oldal/Vlad Ionescu

Tizenkilenc év alatti fiataloknak szerveztek XCO versenyt augusztus 14-én, szombaton Medgyesen. A 3,2 kilométeres, természetes és épített akadályokkal tarkított körpályán 5 kört kellett megtenni, összesen 550 méter szintkülönbséggel. A VSK színeiben Szakács Máté is részt vett a versenyen, és ugyan a „startot kissé elnézte, így az utolsó sorból indult, és nehéz volt előre küszködnie magát, ezután meglepően jól ment, az első 3 körben az élmezőnnyel volt végig”. A negyedik kör fele kissé belassultam, figyeltem, hogy ne kövessek el hibát a pályán. Szerencsére a bringa pár kisebb problémán kívül jól működött” – emlékszik vissza Máté, aki összetettben a negyedik, kategóriájában pedig a harmadik helyet szerezte meg.

Ugyanekkor a Temes megyei Aranyágon rendezték az XCO országbajnokság második futamát is, ahol a múlt heti futamokon is remeklő Ilyés Ferenc volt érdekelt. „A dobogó receptje az teljesen az előző hétvégi volt (…), ugyancsak első helyezést értem el a kategóriámban, és összetettben is. A pálya itt is 21 kilométer hosszú, meredek és technikás volt, néhányan össze is törték magukat az ugratókon” – emlékszik vissza Ilyés.

Ilyés Ferenc, fotó: Herneacova MTB Challenge Facebook-oldal

A VSK kerékpárosa másnap ugyanitt egy 72 kilométeres maratonon is részt vett, és bár nagyon meg kellett küzdenie a meleggel, nem okozott gondolt a terep és a tempó, a mezőny első felében tekert. „Mivel nem volt ennek a versenynek nagy jelentősége az országos bajnokság szempontjából, úgy döntöttem, hogy az első helyet átadom a célvonalnál egy barátomnak, aki még nem állt velem egy dobogón első helyen, de nagyon szeretett volna. Így bevártam, a cél előtt lelassítottam, és beengedtem, hisz néha mást is kell győzni hagyni. Nagyon jó szervezés volt, barátságos emberek, segítőkész szervezők, és jó hangulat uralta az eseményt” – írja beszámolójában Ilyés.