Ilyen még nem volt Bögöz községben, most kettő is lesz

Egy közösség számára nem elég, ha csak műszaki megvalósítások történnek, aszfaltoznak, vízvezetéket építenek, kultúrházakat újítanak fel. A felújított kultúrházat meg kell tölteni élettel is – jelenti ki Bögöz község polgármestere, Ülkei Zoltán.

fotó: Pál Edit Éva

Miután a nyár elején még a fellegekbe is elrepítették a gyerekeket a bögözi reptér mellett tartott gyereknapon, majd elindították a helyi termelői vásárokat, most egy új programsorozattal készülnek július és augusztus hónapokban Bögöz község négy településén.

Művészettel építeni és újjáépíteni

Mivel nem itt él a lelkész, egészen a hetvenes évektől kezdve nem volt élet a székelymagyarosi templom udvarán.

Most itt, ahol a templommal szemben egy gyönyörű, szegfűvel díszített parókia is áll, egy öregedő csűr társaságában, a művészeteké lesz a szerep. A július 29-ére és 30-ára szervezett MagyARToson a helyi fiatal képzőművészek kerülnek a figyelem központjába, Székelymagyaros történelmének legelső kiállítását nyitják meg. 

Az eseményt szervező Gál Barna, a polgármesteri kabinet vezetője a sajtónak elmondta: szülőként azt tapasztalta, hogy a vakációban a gyermekek részéről nagy az igény, hogy tematikus táborokba menjenek, és azt is, hogy sok fiatal képzőművész van a községben.

A kétnaposra tervezett esemény első napján, július 29-én, péntek délután 17 órától tartják az említett kiállításmegnyitót a templom körül. Jótékonysági gyűjtéssel lesz egybekötve: a művészek által felajánlott alkotásokat tombolával lehet elnyerni, a tombolákból befolyt összeget pedig a csűr helyreállítására fordítják majd – magyarázta Gál Barna. 

17 óra 30 perctől zenei programokra várnak mindenkit a székelymagyarosi templomba, ahol Derzsi Dénes, Farkas Kitti és Vivien gitáron, Kakasi Nóra fuvolán játszik meg az érdeklődőknek. Ezután, 18 órától következik a tombolahúzás.

Második nap, szombaton már kora délelőtt, 10 órától elkezdődnek a művészeti és kézműves foglalkozások a templom udvarán, aminek a fő célja, hogy kedvet és lehetőséget adjanak a község iskolásainak, hogy kipróbálhassák magukat a művészetekben.

Három – szobrászat, festészet és rajz – csoport fog működni a templom udvarán, a csoportfelelősök foglalkozásokat, előadásokat tartanak majd az érdeklődőknek: a szakmáról beszélgetnek és közösen alkotnak. Nem az lesz az elvárás, hogy kész művek szülessenek ez alatt a pár óra alatt, hanem hogy lazán, a saját tapasztalatokról beszélve alkothassanak – magyarázta az esemény egyik szervezője, András Hunor székelymagyarosi szobrászművész.

Azoknak a diákoknak, akik pályaválasztás előtt állnak és a művészet iránt érdeklődnek,  szeretnék megmutatni, miből áll a szakma, egy szakmailag megalapozott rajz, festmény előállítása. 

Aki jelentkezni szeretne a foglalkozásokra, július 11-éig kell megtennie a név, település, foglalkozás (grafika, festészet, szobrászat) megadásával Farkas Enikőnél privát üzenetben, Facebook Messengeren, Séra Melindánál (Székelymagyaros) a 0740-683694-es telefonszámon, Csomor Emőkénél (Bögöz) a 0747-911429-es telefonszámon, vagy Gál Barnánál (Béta, Dobó, Vágás) a 0740-105421-es telefonszámon.

Mozivá változik a parókia

Egész napos programokkal is várják az érdeklődőket Székelymagyarosba: lesz énektanulás Botorok Annamáriával, a parókia mozivá változik, a Székelyföldi Legendárium rajfilmjeit vetítik. Kincskereső játékot szerveznek a templom udvarán, a bátrak activity partyba vághatnak bele, de azt is megtudhatják, milyen könyveket ajánl a községi könyvtár, mandalákat készíthetnek, és hogy fényképes emlék is maradjon az eseményről, családi fotózással is készültek a szervezők.

Nagyon fontosnak tartjuk a kisközösségek megerősítését. Azért Székelymagyaros a központja az eseménynek, mert a helyi Leső-hegy Egyesülettől, valamint a Mátisfalvi-Székelymagyarosi Református Egyházközség részéről igény volt erre – magyarázta Gál Barna, hozzátéve, hogy azt szeretnék, ha nemcsak Bögöz községi művészeti napokként emlegetnék, hanem a magyarosiak helyi ünnepévé válna a MagyARTos.

A pék kisütötték az Áldás Ünnepét

A koronavírus-járvány alatt született meg az elképzelés, hogy Áldás Ünnepe legyen a községben. A pék, azaz a pedagógus, a polgármester, a plébános és még mások összeültek, majd azon tanakodtak, mire lenne a leginkább szüksége a közösségnek. Az Áldás Ünnepét sütötték ki, ami nem csak a miccsezésről és buliról szólna, hanem értékteremtő is lenne.

Azért, hogy minden falu magáénak érezze az eseményt, az Áldás Ünnepét – melyet az egyházközség, a család és az új kenyér ünnepének neveztek a szervezők – , Bétában, Dobóban és Vágásban szervezik, és a három magyarországi testvértelepülést is elhívták az eseményre, amelyet a Három Hegy Ifjúsági Egyesülettel és a Vágási Római Katolikus Egyházközséggel együtt szervez a hivatal.

Az augusztus 6-án, szombaton, majd 12–14-ei hétvégén tartott ünnepen olyan értékeket emelnének ki, amelyek a településeket jellemzik, magyarázták a szervezők. Egyháztörténeti kiállítás a több évszázados kegytárgyakból, mivel szalmakalapjukról híres falvakról lesz szó, a szalma útja bemutató lesz Vágásban, majd a település jelképévé vált tölgyfáihoz is ellátogathatnak az érdeklődők és megismerhetik a keletkezési történetüket. Ugyanitt lesz az Arany Griff Lovagrend bemutatója.

Mindenkit igyekeznek megszólítani: lesz házasemberek–fiatalok focimeccs, a gyerekek régi leveleket írhatnak viaszos pecséttel, fellépnek Béta, Dobó, Vágás, Boldogfalva szépkorú lakói. A kulturális és szórakoztató programok mellett Jakab Lajos vágási plébános lelkinapot szervezett a családok részére.

A részletes program

Augusztus 6, szombat

Béta, iskola és udvara

Családos nap: kicsi gyermekek táncpróbája óránkénti váltásban, közben kézműves foglalkozások a Szuperanyukkal, este szülő-gyermek táncház, tábortűz.

Délutáni program az Udvarhelyi Bábműhely előadásában: Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai

Augusztus 12, péntek

Vágási iskola udvara, rossz idő esetén a helyi kultúrház

17:00 Keveset, de jó szívvel egyháztörténeti kiállítás megnyitója Vágásban, a külső

épületben. A kiállítást megnyitja Dr. Bernád Rita levéltáros.

17:30 interaktív foglalkozások gyermekek számára (viaszos pecsételés, oklevél-írás)

18:30 a magyarországi vendégek fogadása, tánctanítás a vágási iskola udvarán,

zenél a Lelkes Zenekar.

Augusztus 13, szombat

Vágási iskola udvara és a vágási park

11:00 A három falu (Béta, Dobó, Vágás) tánccsoportjainak műsora, a főzőverseny kezdete

A nap folyamán népi gyermekjátékok a vágási parkban, a Szalma útja” bemutatója, vattacukor, fagylalt, kürtőskalács, étkezési lehetőség helyben, népi mesterségek bemutatója.

13:00 Házasemberek – Fiatalok focimeccs a vágási focipályán

15:30 az Összetartozás kövének megáldása, a meghívott vendégek ünnepi beszédei

16:00 A veres barátok mondája az Arany Griff Lovagrend bemutatásában

17:00 Ebéd a meghívott vendégek számára, zenél Bakos Károly és zenekara

18:00 A szépkorúak (Béta, Dobó, Vágás, Boldogfalva) műsora (zenés interjú szépkorúakkal, Senior tánc, Hófehérke másképp komédia)

20:00 Nosztalgia buli Dj Dolgával

Augusztus 14, vasárnap

Vágási templom, a templom udvara, vágási park, rossz idő esetén a dobói kultúrház

11:00 Szentmise, az új kenyér megáldása

12:00 Orbán Balázs nyomdokán Bögöz községben fotókiállítás megnyitása a templomkertben

12:30 A Székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar ünnepi koncertje

16:00 Családos Olimpia

17:00 A válogatós királykisasszony népmese-foglalkozás

Augusztus 20, szombat

10-16 óra között lelki nap a családok számára a vágási parókia udvarán