Ilyen hideg még nem volt a télen

Olyan hideg volt kedd reggel, hogy a pajtában a disznó saját magát levágta! – adta hírül Meteo Pityu, a szentegyházi meteoállomás Facebook-oldalán. Szentegyházán kereken -24°C hőmérsékletet rögzített reggel 6 órakor a szenzor, „ezért már megéri felhúzni a gyapjúzoknit”, ajánlotta a szakember.

Udvarhely sem maradt el sokkal, a Meteo România térképe alapján szinte mínusz húszig zuhant a higanyszál, és csak a nap kisütésével kezdett lassan kúszni felfelé.

Egész Erdélyben hasonlóan fagyos idő volt, a leghidegebb pontnak számító Bodzafordulón mínusz 25,7 fokot mértek, de a gyergyói medencében is csak 1-2 fokkal volt melegebb. Brassóban -21, Sepsiszentgyörgyön -20, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen -22, Kolozsváron -16 körüli hőmérséklet volt. A Kárpátokon kívül átlagosan mínusz 10-12 fokig csúszott, a tengerpart közelében volt a legmelegebb, ott csak mínusz 4-5 fok volt.

Mi jöhet ezután?

Az ország nagy részében január 28-ra enyhén felmelegszik az idő, havas eső és havazás a következő két hét szinte minden napján lehetséges – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat január 24. és február 6. közötti előrejelzéséből.

Erdélyben és Máramarosban szerdáig tart a rendkívüli hideg, a nappali csúcsértékek átlaga mínusz 5 és mínusz 1 fok között, az éjszakai minimumok átlaga pedig mínusz 16 és mínusz 10 fok között váltakozik majd. Péntekig öt fokkal emelkedik a térségben a nappali hőmérsékleti csúcsértékek és az éjszakai minimumok átlaga is. Ezt követően február 6-ig a nappali csúcsértékek 0 és 4 fok, a minimumok mínusz 9 és mínusz 2 fok között alakulnak. Csapadékhullás a térségben naponta várható, elsősorban havas eső és havazás formájában – közölte az Agerpres.

Udvarhelyen és környékén az erdélyi átlaghoz hasonló idő várható a weather.com adatai szerint: szerdára már csak mínusz 9 fokot jósolnak hajnalban, napközben mínusz 4-ig melegedik az idő, csütörtöktől pedig stabilan fagypont körül marad nappal, éjjel pedig mínusz 5 alá nem megy. Hébe-hóba minden nap havazhat.