Ilyen formában nem jó semmire a nyáltesztelés?

Nem elég, nem kapják időben, nem is annyira megbízható, mint hitték, sok idő az újracsomagolásuk, nincs is rá személyzet – egymás után sorolták panaszaikat a nyáltesztekkel kapcsolatban városunk oktatási intézményeinek vezetői, akiket az elmúlt hét folyamán kerestünk meg. Ekkor már második hete kapták, és osztották szét a teszteket a tanulóknak az iskolák és óvodák. 

Kérdéseinkre a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, a Tamási Áron Gimnázium, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum, a Kós Károly Szakközépiskola, az Eötvös József Szakközépiskola, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, az Orbán Balázs Általános Iskola, a Bethlen Gábor Általános Iskola, a Móra Ferenc Általános Iskola, a Ficánka, az Eszterlánc meg a hozzá tartozó szombatfalvi alintézmény, és a Zsibongó, valamint a Csicsergő napközik igazgatói válaszoltak. 

Elvégzik egyáltalán a diákok?

A tesztek sehol nem kötelezőek, ennek ellenére minden intézményigazgató arról számolt be, hogy a diákok „nagyja”, a „többsége”, vagy 70-80 százaléka elvégzi őket. De akadnak olyanok is, akik erősen ellenzik őket, a Bethlen Gábor Általános Iskolában például „pár” szülő nem hajlandó elvégezni a teszteket, és erről közleményben tájékoztatták az iskolát, mesélte az iskolaigazgató, Lukács Barna.  

Középiskolás ismerőseink azonban nem sok jóval bíztattak: nem kötelező, így nem is annyira érdekli a legtöbb tanulót, mesélték. Iskolaidő után meg is kérdeztünk pár diákot az utcán. 

A lányok a Mezőbe járnak. Megoszlik, van, aki egy tesztet sem, van, aki egyet, van, aki kettőt, de van, aki mind a hármat elvégezte. 

– Én csak a legelsőt végeztem el próbából, másnap el is vittem suliba, azt hittem fogják kérni, de nem kérték, nem is beszélt senki róla – mesélte az egyikük. 

A gimis fiúknál is hasonló a helyzet: egyikük szinte az összes nyáltesztet elvégezte, társa eddig még egyet sem.

– Nekem nincs semmilyen tapasztalatom a tesztekkel kapcsolatban. Nem csinálom őket, csak mondom, hogy van, ha kérdezik. Nem is tudom, hányszor kaptunk eddig, én otthon gyűjtöm őket, van vagy 4-5, elrakom, hátha jó lesz valamire – foglalja össze egyikük. 

– Most kaptuk a harmadikat, elvégezzük, de nem igazán kérték még, hogy vigyük vissza.  Persze, ha pozitív, akkor jelezték, hogy szóljunk. Egyébként nem nagy dolog, eddig mindig különböző teszteket kaptunk, de így sem volt nehéz, elmondták, hogy kell őket használni, és videók is vannak – mondta egy refis lány. 

Egyébként szinte minden intézményben otthon végzik el a teszteket a diákok és a szülők – kivéve a Ficánkához tartozó hátrányos helyzetűek esetében, az ők tesztelésüket az egészségügyi szakemberek végzik, tudtuk meg az intézmény igazgatójától, Antal Csillától. Van, ahol visszakérik az eredményeket, és van, ahol csak a pozitív teszteredményt kell jelenteni. Erre a második hét végéig egyik oktatási intézményben sem volt példa. 

A második héten már nem kapták meg a beígért adagot

számoltak be az igazgatók. Míg a tervek szerint minden héten kétszer, hétfőn és csütörtökön kellett volna végezni a nyálteszteket, addig a gyakorlatban ezt lehetetlen volt megvalósítani. Már az első hét végén téma volt, hogy késni fognak a tesztek.

Késtek is, és nem is volt elég belőlük a heti két adagra szinte sehol. Sőt, Laczkó György, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója azt mondta, ők már az első alkalommal száz teszttel kevesebbet kaptak, mint kellett volna, így a tanárok közül nem mindenkinek tudtak adni. De olyan iskola is volt, ahová hiányosan érkeztek meg az eszközök: Gábos Anna, az Orbán Balázs Általános Iskola igazgatója arról számolt be, hogy a második rendből hiányzott a pipetta, aminek hiánya nehézséget okozott a szülőknek és a gyerekeknek is. 

Az óvodákban tudtak csak második héten is duplán tesztet osztani, de ők sem azért, mert dupla adagot kaptak volna, hanem azért, mert a különböző vírusok, hasmenés, hányás, himlő stb., miatt sok volt a hiányzó, így kevesebb tesztet kellett kiosztaniuk, és még maradt belőlük, tudtuk meg Antal Csillától, a Ficánka, és Koncz Melindától, az Eszterlánc, valamint a hozzá tartozó szombatfalvi intézmény igazgatóitól. 

Csíkból elhozni, majd csomagolni és kiosztani  

ez a sorrend. Csíkból veszik el a teszteket, miután jelzik onnan, hogy mehetnek. December 17-én, múlt pénteken dél körül több igazgató is arról számolt be, hogy értesítették őket, hamarosan mehetnek, de azt még pontosan nem tudták, mikor. Néhányan hozzátették, úgy fest, ismét nem tudják időben kiosztani a teszteket, mert lehetetlen Csíkszeredát oda-vissza megjárni, újracsomagolni, és még ki is osztani a nyálteszteket 13-15 óráig, ebben az időintervallumban érnek véget a diákok órái, utána mennek haza, senki nem fog a tesztekre várni. 

A második hét elején is hétfő délután kettő körül érkeztek meg a tesztek a tanfelügyelőségre Csíkszeredába, emlékszik vissza Trinfa Pálma, az Eötvös József Szakközépiskola igazgatója, amire oda tudták volna adni a gyerekeknek, ők már rég hazamentek. Ugyanerre panaszkodik Végh Jenő, a Kós Károly Szakközépiskola vezetője is, ez szerinte sokkal bosszantóbb, és nagyobb probléma, mint például a újracsomagolás, ami úgy véli, „nem nagy cirkusz”, hiszen „egy ember elosztja osztályokra, az osztályfőnök személyekre, aki 26 csomagot nagyjából egy óra alatt csinál meg, és pont, nem kell túllihegni”. 

Mégis, a legtöbben talán a válogatásra panaszkodnak, vagy ha nem is panaszkodnak, elismerik, hogy sok időt és energiát jelent az intézménynek. Székely Gyula, a Benedek Elek vezetője szerint „jó kis plusz feladat”. A Mórában legelőször vett fel a feladat sok energiát, akkor az egészségügyi személyzet csomagolta újra, azóta változtattak, és a pedagógusok végzik el, mondta Tifán Irén igazgató. A Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában három és fél órán keresztül hét ember válogatta, és csomagolta újra a teszteket, nem beszélve arról, hogy saját költségen még csomagolóanyagot, maszkokat és kesztyűket is vásároltak hozzá, osztotta meg velünk Porsche Éva igazgató.  

Tóth-Harsányi Éva, a Kós igazgatója az egyetlen, aki szerint nem vesz fel sok energiát, időt az újracsomagolás, „semmi nagy megerőltetés”, mondja, a saját maguk érdekében teszik, és lehet „sokat jajgatni, hogy ez a probléma, az a probléma”, de legalább kapnak teszteket, ingyen. Ők ennek nagyon örülnek, magyarázta, hiszen hozzájuk járnak a középiskolások és egyetemisták gyakorlatozni, és így mégiscsak biztonságosabb. Azt is hozzátette, bár a hírek szerint nem a legmegbízhatóbbak, de „már ez is valami”. 

Más úgy véli, a tesztek megbízhatósága azért sokkal lényegesebb tényező: Koncz Melinda szerint, ha lehetne tudni, hogy a tesztek megbízhatóbbak, mint azt eddig hallhattuk, akkor nagy segítség lehetne, ebben a formában kevésbé az, és nehezebb kötelezni is a használatukat. Ugyanezt említi Laczkó György is. Egyébként mindketten, valamint a Baczkamadarasi Kis Gergely igazgatója, Tőkés Zsolt is kifogásolja azt, hogy mennyire rossz a kommunikáció és mennyire szervezetlen a program. Tőkés szerint már eleve az is „furcsa”, hogy csak akkor kell jelenteni, ha egy teszt pozitív, más kötelezettség nincs. Koncz szerint az a bosszantó, hogy az utasítások ellentmondanak egymásnak: egyik nap még azt mondják, kötelező, két nap múlva pedig azt, hogy mégsem az. Laczkó szerint „ilyen formában, ilyen szervezetlenül, ahogy most van, nem jó semmire, abszolút értelmetlen”.

Kiemelt kép: PÁL Edit Éva