Ilyen csak Țiriac-nak van, Bukarestben

S ha ez megvan, jöhet az uszoda meg az új focipálya?
Fotó: Lőrincz Csaba

Jó néhány hete áll már a fedett jégpálya tetőszerkezete, ponyva került rá, láthatóan haladnak a munkálatokkal, de vajon a következő téli szezonra már kész lesz? Gálfi Árpád polgármesterrel jártunk terepszemlén, a régi korcsolyapálya helyén.

Augusztus 27-én, kedden délelőtt éppen a pálya betonalapjának öntését készítette elő a kivitelező. Eredetileg felfújható fedés volt tervben, árulta el a polgármester, de végül azért váltottak fémállványra, mert tovább tart, és kevesebb karbantartással jár. Igaz, ennek megvan az ára, de úgy ítélték meg, hogy így is jobban megéri. – Ilyen csak Țiriac-nak van, Bukarestben, onnan vettük a mintát – büszkélkedett az elöljáró, aki egyúttal emlékeztetett

a beruházás költségeire is.

A projekt összértéke 4.768.000 lej, amelynek egy részét már felhasználta a város az eddigi munkálatokhoz. A jégpálya befedésének anyagszükséglete összesen 1.302.000 lej. Ebből a fémszerkezet 912.000 lejbe, a duplaponyva összesen 390.000 lejbe kerül, amelynek alsó része speciális, a lecsapódó vizet át nem engedő, úgynevezett antikondenz felületű. A 2019. évi költségvetésből 1.800.000 lejt szánt az önkormányzat a jégpályára, ez a befödésre, illetve a villanyvezetésre előirányzott összeg.

A 40 méter széles, 75 méter hosszú és 13 méter magas sportterem teljes felülete 3080 négyzetméter. A jégpályát felváltva használhatják majd a korcsolyázók és a hokisok, de a pálya szélén külön-külön részlege lesz mindkét célcsoportnak.

A munkálatok jelenlegi állása szerint azt remélik, hogy november elején már át tudják adni, és így a szokásosnál (Mikulás napja) akár egy hónappal korábban is elindulhat a téli sport Udvarhelyen, ráadásul márciusig nyitva lehet.

És ez nem minden, ugyanis az 5-6 hónaposra duzzadt jégszezont egy nyári fogja váltani. Egy könnyen felszerelhető parkettával leborítják az egész pályát, így egy multifunkcionális sportlétesítménye lesz a városnak, amely tavasztól őszig kézilabda-, futsal-, kosárlabda pályaként működhet, sőt, rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz. A sportbázis működtetése a Városi Sportklub feladata lesz, miután azzal a 3-4 emberrel bővül, akiket a hivataltól vesznek át – tette hozzá Gálfi.

Mi jöhet még?

A polgármester arról is beszámolt, hogy a futball- és atlétikapálya felújítása mellett egy vadonatúj, 500 fős lelátóval ellátott műfüves focipálya és egy olimpiai méretű uszoda megépítése is felkerült az Országos Beruházási Társaság (CNI) beruházási listájára. Ez elengedhetetlen lépés volt ahhoz, hogy a román kormánytól támogatást reméljen a városvezetés a több mandátum óta dédelgetett álmokhoz. A támogatás attól függ, hogy a város mennyire eredményesen érvényesíti érdekeit a kormánynál, és hogy az mennyi pénzt különít el a 2020. évi költségvetésből ezekre a célokra.